Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Zanimljivosti

Ovo je najveći dizel motor na svijetu!

2803motor
P
redstavljamo vam najveći dizelski motor na svijetu. Ovaj mamut zove se Wärtsilä-Sulzer RTA96-C, a proizvodi fenomenalnih 109.000 KS. Ukupna masa motora iznosi okruglo 2.300 tona, proteže se 13,5 metara u vis, a dugačak je čak 27,4 metara. Drugim riječima, RTA96-C ima visinu standardne četverospratnice.

Ovo je najveći dizel motor na svijetu!
Portal AnalitikaIzvor


Transportni brodovi koji prevoze robu preko Pacifika nevjerovatnih su dimenzija, a jedan od najvećih ima 400 metara dužine i težak je 170.974 tona. Ovakav teretni brod ima ukupni kapacitet od 11.000 kontejnera i postiže brzine od 30-tak čvorova, prenosi Dnevnik.hr.



Za isti je potrebno daleko više snage u odnosu na uobičajene putničke brodove, tzv. kruzere koji postižu oko 20 čvorova. Tajna leži u najvećem dizelskom motoru na svijetu.



Wärtsilä-Sulzer RTA96-C fabrički je naziv ovog montora sa 109.000 KS koji je prvi put ‘skvasio noge’ u trenutno najvećem postojećem kontejnerskom brodu na svijetu – Emma Maersk koji je iz brodogradilišta izašao 2006. godine (doduše, radi se o seriji od šest jednakih brodova).



Wärtsilä-Sulzer RTA96-C ujedno je i najsnažniji motor na svijetu koji koristi dizel gorivo pri čemu je ukupna zapremnina ovog 14-cilindričnog monstruma 25.480 litara, što mu omogućava astronomsku ukupnu izlaznu snagu od 109.000 KS dostupnih pri samo 102 o/min, dok je maksimalni okretni moment 7.603.850 Nm takođe dostupnih pri 102 o/min.



Zahvaljujući ‘common-rail’ tehnologiji, moguće je izvući maksimum iz motora pri vrlo niskim okretajima što značajno utiče na smanjenje potrošnje goriva, na manje buke i niže emisije štetnih plinova.Inače, u najštedljivijem načinu rada, RTA96-C i dalje konzumira 6.284 litre goriva na sat.



Ukupna masa motora iznosi okruglo 2.300 tona, proteže se 13,5 metara u vis, a dugačak je čak 27,4 metara. Drugim riječima, RTA96-C ima visinu standardne četverospratnice.



U ovom trenutku postoji 25 ovakvih motora u upotrebi na brodovima koji plove svjetskim okeanima, a još 86 je u proizvodnji. Obzirom da ovakve pogonske jedinice omogućavaju brodovima da prevezu teret od Kine do Los Anđelesa za četiri dana manje od svoje konkurencije, čini se da najveći dizelski motor na svijetu ima svijetlu budućnost.



Najveći dizelski motor proizveo je finski proizvođač Wärtsilä za giganta u svijetu kontejnerskih brodova, danski Emma Mærsk koji je prvi put zaplovio morem 2006. te je u tom trenutku bio najveći kontejnerski brod na svijetu. Trenutno je u opticaju 25 ovakvih motora dok je na navozima još 86 komada.

foto: dnevnik.hr

Portal Analitika