Region

Vuk Drašković godinama bio predmet obrade DB-a

2804vuk
U
Višem sudu u Beogradu danas je saslušanjem svjedoka nastavljeno ponovljeno suđenje trojici bivših radnika beogradskog centra Državne bezbjednosti zbog optužbi za pomaganje u neuspjelom atentatu na lidera SPO-a Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi.

Vuk Drašković godinama bio predmet obrade DB-a
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi Blic, na optuženičkoj klupi su nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, načelnik odjeljenja u tom centru za unutrašnji ekstremizam Ratko Romić koji su osumnjičeni i za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije 1999, kao i bivši načelnik za spoljni ekstremizam Stevan Basta.

Na današnjem suđenju penzionisani radnik Državne bezbjednosti Goran Kuzmanović posvjedočio je da je lider SPO-a godinama bio "predmet obrade" službe jer se sumnjalo da preduzima aktivnosti koje bi mogle da ugroze ustavni poredak.

"Bilo je poznato da Vuk Drašković ima stan u Budvi, što i ne čudi jer je bio pod obradom. U to proljeće, 2000. godine bilo je neobično što odlazi u taj stan, jer je u Beogradu bilo značajnih političkih dešavanja. Nama je bilo indikativno što je baš tada odlazio", ispričao je Kuzmanović.

Kuzmanović, kojeg je Bezbjednosno informativna agencija (BIA) prethodno oslobodila čuvanja službene tajne, objasnio je da nije bilo ničeg neobičnog što su Basta i Romić odlazili u Budvu da prikupe informacije.

On se sjeća da je Bastin zadatak je bio da sazna da li je moguće da se ugrade prislušni uredjaji u Draškovićevu kuću.

Takođe je svjedočio o načinu rada službe.

Na današnjem suđenju saslušane su pripadnice DB-a Vera Stanković i Nadica Kosanić, koje su su sa Bastom i Romićem boravile u Budvi, na tajnom zadatku.

Portal Analitika