Zanimljivosti

Grade neboder od jednog kilometra

2803kingdom_tower
S
vijet će dobiti novu najvišu građevinu – neboder visine cijelog kilometra, koji će se graditi u Saudijskoj Arabiji. Izgradnja najviše građevine na planeti – Burdž al Mamlakah počeće krajem aprila i nadmašiće dosadašnjeg rekordera po visini – Burdž Kalifu.

Grade neboder od jednog kilometra
Portal AnalitikaIzvor


Sudbina Kingdom Towera (Burj al Mamlakah) bila je neizvjesna posljednje tri godine. Projekat gradnje novog najvišeg tornja na svijetu nekoliko puta je naišao na probleme.



Investitori su odredili da datum početka izgradnje bude 27. april i napokon odabrali građevinsku kompaniju koja će voditi ovaj projekt."EC Harris & Mace" zaduženi su za ovaj megalomanski poduhvat u Saudijskoj Arabiji vrijedan više od milijardu dolara, piše Gizmodo.



Građevina će biti visoka jedan kilometar, ali još uvijek niko ne zna odgovor na pitanje kako će život na tim visinama uticati na ljude ili kako će funkcionisati liftovi u tornju.



Arhitekta

Adrian Hil

koji ga je projektovao kaže kako će se u hodu raditi neke modifikacije. "Na ekstremnim visinama liftovi će se dizajnirani tako da se kreću sporije ili "odmaraju`na sredini", rekao je

Hil

.

foto: press.rs

Portal Analitika