Svijet

Ekstremni desničari opkolili ukrajinski parlament

28desnicarikijevok
P
ristalice ukrajinske desnice opkolile su sinoć ukrajinski parlament u Kijevu, tražeći ostavku ministra vanjskih poslova. Neredi u Kijevu izbili su zbog ubistva čelnika nacionalističkog pokreta Desni sektor Aleksandra Muzička, koji je navodno ubijen u razmjeni vatre sa specijalnom policijom. Mnogi vjeruju da je Muzičko planirano likvidiran.

Ekstremni desničari opkolili ukrajinski parlament
Portal AnalitikaIzvor

Muzičko je ubijen u Rovnu, a njegovo ubistvo izazvalo je bijes ekstremnih desničara.Trenutno niko sa sigurnošću ne zna zašto je i kako ubijen čelnik Desnog sektora. I sam Muzičko je ranije objavio da vjeruje da bi uskoro mogao biti ubijen. Poslanik Aleksandr Donij na Facebooku je napisao da su Muzička presrela dva automobila i odvezli ga na drugu lokaciju. Nakon toga su ga upucali sa dva hica u srce.

Pojedini mediji tvrde da su ga ubili nepoznati napadači u pucnjavi u lokalnom kafiću. Član Desnog sektora Jaroslav Granitni tvrdi da su ubice otele još pet osoba.

Muzičko se uz Čečene borio protiv Rusa, a Rusija ga optužuje za mučenje i ubijanje 20 zatočenih ruskih vojnika. Jednom prilikom izjavio je da će se do smrti boriti protiv komunista, Jevreja i Rusa.

Kontroverzni nacionalista pažnju je često privlačio nasilnim ponašanjem. Na internetu su objavljeni brojni snimci na kojima se čelnik Desnog sektora ponaša nasilnički.

(index.hr)

foto: Screenshot

Portal Analitika