Svijet

Brisel: Frans pres može primiti državnu pomoć za javne usluge

28franspresok
E
vropska komisija saopštila je da bi francuska novinska agencija Frans pres mogla primiti državnu pomoć kao pružalac javnih usluga, ali da će zauzvrat morati da se drži evropskih propisa o zaštiti konkurencije.

Brisel: Frans pres može primiti državnu pomoć za javne usluge
Portal AnalitikaIzvor

Ovakva odluka Komisije uslijedila je poslije žalbe iz 2010. godine protiv Frans presa, u kojoj se navodi da ta agencija nepravedno prima državnu pomoć.

"Novinska agencija je zatražila od francuske vlade da joj obezbjedi bilo kakvu pomoć koja je u skladu sa propisima i koja je predviđena za finansiranje javnog interesa, uz tvrdnje da pretplate koje plaćaju državne institucije nijesu isto što i prikrivene subvencije", izjavio je portparol Komisije Antoan Kolombani.

Svoju odluku Komisija je dostavila u pismu francuskoj vladi, dajući joj mjesec dana da odgovori i godinu dana da postupi u skladu sa odlukom.

U sjedištu Frans presa u Parizu, izvršni direktor agencije Emanuel Hog pozdravio je presudu Komisije, jer će, prema njegovim riječima, omogućiti trećoj najvećoj međunarodnoj novinskoj agenciji da "izađe iz četvorogodišnje neizvjesnosti i dobije državna sredstva".

(Tanjug)

foto: journalism.co.uk

Portal Analitika