Kultura

JAM 2014: "Susret istoka i džeza" i evropski odjeci

2703jam1
S
logan ovogodišnjeg Mjeseca poštovanja džeza (JAM) u Crnoj Gori je „Susret istoka i džeza“ (East Meets Jazz), a pravi primjer toga biće sastav „A capella Bogazici“ iz Turske koji će otvoriti manifestaciju 1. aprila.

JAM 2014: "Susret istoka i džeza" i evropski odjeci
Portal AnalitikaIzvor

Kako je najavila Maja Popović, direktorica Jazz Art Association-a koji je glavni organizator ove manifestacije, koncertu će prethoditi izložba „Jazzography“ čiji je autor rumunski fotograf Mirčea Sorin Albutiu.

Džihan Ozemir, direktor Turskog kulturnog centra u Podgorici, istakao je da mu je čast što će petočlana vokalna grupa iz njegove domovine otvoriti JAM 2014. Biće to ujedno najava za zvanično otvaranje Turskog kulturnog centra.

- Nadam se da ćemo za mjesec dana početi sa programima i u samom Centru. Biće tu kursevi turskog jezika, predavanja o tradiciji i kulturi turske, škola kaligrafije. Ali, prvi doprinos ćemo dati kroz muziku, gostovanjem ove grupe iz Turske na JAM-u – najavio je on.

Već drugog dana manifestacije, gost u Podgorici biće jedna od dvije svjetske zvijezde muzičkog dijela programa, američki kompozitor i izvođač Vinks De Džon Paret. Svi zainteresovani muzičari – ali i oni koji to nisu - imaće rijetku priliku da tokom prijepodneva pohađaju otvorenu radionicu koju će voditi Paret.

- Ovakvim programima imamo priliku da povežemo i da se bolje međusobno razumiju naše dvije zemlje i kulture – naglasila je Sanšajn Ajson, šefica za medije u Ambasadi SAD u Podgorici, i dodala:

- Paret je zaita savršen primjer koji ilustruje moju tezu da je američki džez danas muzika svijeta, jer je umjetnik i pedagog koji u SAD podučava i muzičare iz Crne Gore.

Uz Ambasadu SAD, stalni „saradnik“ na JAM-u je i Američki ugao, čiji je koordinator u Podgorici Anica Vujnović.

- Filmski programi biće organizovani u tri prostora širom Crne Gore: Američkim uglovima u Podgorici i Pljevljima, i Američkoj čitaonici na Cetinju. Svake sedmice biće prikazan po jedan dokumentarni ili igrani film. Međutim, licenca za prikazivanje tih filmova nam ne dozvoljava da objavimo i koji su to naslovi – pokušala je da objasni Vujnović, i dodala da će zainteresovani moći da nađu te podatke na njihovoj Fejsbuk (Facebook) stranici.

- Tradicionalno, Američki ugao služi kao prostor gdje se govori o muzici, a ove godine će to uraditi rumunski džez kritičar Virgil Mihaiu na temu „East Meets Jazz“. Predavanje pod nazivom „If you don't know how to call it, it's jazz“ održaće Rade Amanović sa Univerziteta Donja Gorica, inače američki đak koji proučava popularnu muziku, posebno džez. U saradnji sa muzičkim školama, biće organizovano više radionica, među kojima i ona sa Backyard Jazz Ensemble iz Njemačke. Program koji učenici sami organizuju zove se „Odjeci džeza u savremenoj muzici“. Takođe, učenici muzičke škole iz Tivta 30. aprila će u Zbirci pomorskog nasljeđa predstaviti svoje džez ansamble – kazala je Vujnović.

2703jam2Urednik filmskog programa u podgoričkom KIC-u, Miško Popović, najavio je tri naslova u ciklusu „Džez na filmu“, koji će od 3. do 5. aprila biti prikazivan u sali DODEST.

- Prvi film je „Lift za gubilište“ (1958), prvijenac Luja Mala sa Žanom Moro, za koji je originalnu muziku radio Majls Dejvis. Zatim će biti prikazan „Regtajm“ (1981) Miloša Formana, priču u vodviljskoj atmosferi o crnom pijanisti u bjelačkoj porodici, za koju je muziku pisao Rendi Njuman. Konačno, ciklus će završiti donekle drugačiji od dosadašnjih filmova, a to je poznati naslov „Braća Bluz“ (Blues Brothers) Džona Lendisa sa brojnim legendama džeza i bluza koji se u njemu pojavljuju – rekao je Popović.

2703jam3U bogatom programu, Maja Popović najavljuje nastupe „Serbian Jazz Bre!“ benda u Herceg Novom, kao i Tigrana Hamasjana u Tivtu i Podgorici – druge velike zvijezde JAM-a, Jermena koji već deset godina živi i uspješno stvara u SAD – a čiji će koncert 30. aprila imati živi prenos na sajtu Jazz Art Association-a i na Televiziji Atlas.

- Koncerte će imati i „Backyard Jazz Ensamble“ iz Njemačke čiji članovi, Štefan Šuce i Peter Ehvald, stvaraju muziku pod uticajem istočnjakog melosa – precizirala je Popović i pozvala publiku da se priključi još jednoj manifestaciji u čast džez muzike.

Ona je na kraju podsjetila da JAM u Crnoj Gori koordinira udruženje Jazz Art Association u saradnji sa KIC-om „Budo Tomović“, a tu su još Porto Montenegro, Turistička organizacija Podgorica, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, Kulturni centar Bar, Herceg Fest, HAPS, Američki ugao u Podgorici i Pljevljima, Američka čitaonica Cetinje, Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“, Muzička škola u Tivtu, Turski kulturni centar u Podgorici i Američka ambasada u Podgorici.

Portal Analitika