Politika

VLADA: Donijeta odluka o Savjetu za vladavinu prava

0803vlada
V
lada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, usvojila je Strategiju informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2014-2018.

VLADA: Donijeta odluka o Savjetu za vladavinu prava
Portal AnalitikaIzvor

Strategija predstavlja okvir za komunikaciju procesa evropske integracije Crne Gore sa domaćom i međunarodnom javnošću, sa ciljem da doprinese boljem razumijevanju procesa evropske integracije kod građana i obezbijedi njihovu podršku pristupanju EU. Strategija će biti detaljno razrađena godišnjim akcionim planovima, koje će pripremati Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija u saradnji sa partnerima.

Na sjednici Vlade utvrđen je Predlog zakona o nadzoru proizvoda na tržištu. Ovaj Predlog zakona preuzima odredbe potpuno usaglašene na zajedničkom tržištu EU koje se odnose na sprovođenje tržišnog nadzora, kao važnog oblika inspekcijskog nadzora. Zakon donosi bolju koordinaciju između inspekcijskih organa, carinskih organa i ostalih organa uprave koji su uključeni u tržišni nadzor, kroz uspostavljanje koordinacionog tijela za tržišni nadzor. Komplementarnost sa procedurama i postupcima tržišnog nadzora u Evropskoj uniji olakšavaju slobodan protok roba i otklanjaju nepotrebne barijere u trgovini sa EU.

U procesu harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa propisima Evropske unije, Vlada je utvrdila i Predlog zakona o opštoj bezbjednosti proizvoda. Donošenjem ovog zakona u oblasti potrošačkog prava dodatno će se pojačati zaštita kroz veću bezbjednost proizvoda koji se puštaju na tržište Crne Gore, kao i međusobno informisanje o nebezbijednim proizvodima na crnogorskom tržištu.

Vlada je donijela Strategiju integrisanog upravljanja granicom 2014-2018.godina, sa Okvirnim akcionim planom za njeno sprovođenje. Glavni cilj Strategije je ispunjavanje kriterijuma za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji i šengenskom prostoru, kako bi se obezbijedio efikasan rad granične policije i ostalih službi koje imaju nadležnost na državnoj granici, u cilju očuvanja nacionalne bezbijednosti i bezbjednosti Evropske unije, naročito u pogledu suzbijanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminala. Strategija i Akcioni plan pripremljeni su u skladu sa konceptom EU, preporukama datim u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore u 2013. godini, kao i preporukama eksperata, a njihovo donošenje prpredviđeno je Akcionim planom za Poglavlje 24.

U skladu sa novim pregovaračkim pristupom, koji podrazumjeva da se poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost otvaraju među prvima, a zatvaraju posljednja, Vlada je donijela i Odluku o Savjetu za vladavinu prava, koji je, u okviru postojeće strukture za pregovore, definisan kao tijelo koje će biti zaduženo za praćenje rada državnih organa, organa državne uprave i drugih organa i institucija u oblasti vladavine prava radi podspješivanja realizacije prioritetnih obaveza iz pregovaračkog procesa u ovoj oblasti.

Pored ostalog, Vlada je donijela i Odluku o Savjetu za razvoj nevladinih organizacija. Uspostavljanjem Savjeta obezbijediće se institucionalni kontinuitet u djelovanju savjetodavnog tijela Vlade u oblasti razvoja nevladinih organizacija.

Portal Analitika