Politika

RASTODER: Nije dramatično što VDT nije izabran

1601rastoder
P
oslanik Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder u izjavi za Minu smatra da nije dramatična činjenica što nije izabran vrhovni državni tužilac, navodeći da se pitanje političke odgovornosti može postavljati eventualno ako se u trećem krugu ne izabere kandidat.

RASTODER: Nije dramatično što VDT nije izabran
Portal AnalitikaIzvor

Skupština Crne Gore nije u srijedu izabrala Vrhovnog državnog tužioca (VDT) jer nijedan kandidat nije dobio potrebnu tropetinsku, odnosno podršku 49 poslanika.

»Ne smatram toliko dramatičnim ovo što se dešava, u toku je postupak za sprovođenje procedure, za koju smo se izborili zajedno sa evropskim ekspertima i posmatračima koji su pomagali donošenje Ustavnih promjena i stvaranje uslova za drugačiji odnos parlamenta prema zakonodavstvu«, rekao je Rastoder agenciji Mina.

Rastoder, koji je i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, rekao je da je u toku sprovođenje procedure, navodeći da se na žalost vidjelo i moglo pretpostaviti da je ona prilično spora i komplikovana i da se takvom i pokazala.

»Sada je bio drugi krug, u treći ide kandidat sa najviše glasova, i pitanje je političke odgovornosti tek tada ako se u trećem krugu ne izabere kandidat«, naveo je on.

Prema riječima Rastodera, tek tada se postavlja pitanje političke i druge odgovornosti i možda pretpostavki da li kako i kome odgovara da se odgađa izbor VDT-a.

»Stanje privremeno, koje je sada u Tužilaštvu, ne može nikom da odgovara, ko drži do pravne i demokratske države. Svakom bi trebalo da je stalo da se to stanje što prije promijeni i učini što regularnijim i kompletnijim kako bi sistem funkcionisao«, rekao je on.

Rastoder je ponovio da ne bi u ovom trenutku volio i mogao da nagađa da li nekom politički odgovara takvo stanje, »i da je to motiv zašto sinoć nije došlo do izbora, već da je to jedno pretpostavljeno odmjeravanje u sklopu predviđene procedure«.

On je naveo da treba sačekati posljednje glasanje, do kada, kako je kazao, ima vremena da svi promisle i da se dogovore i da se odgovorno politički i demokratski izjasne o kandidatu koji je dobio najviše glasova u drugom krugu.

Portal Analitika