Svijet

Obama papi Franju: Divim Vam se

2703papa
R
im -- Američki predsjednik Barak Obama sastao se danas sa papom Franjom. Ovo je njihov prvi susret.

Obama papi Franju: Divim Vam se
Portal AnalitikaIzvor

Obama je u Rim doputovao nakon trodnevnih razgovora o Ukrajini koje je imao sa liderima EU u Holandiji i Briselu.

Sastanak je počeo riječima dubokog međusobnog uvažavanja, a predstavljaće dobru priliku da, uprkos različitim stavovima kada je riječ o moralnim pitanjima, budu poslate poruke mira i zajedničke borbe za socijalnu pravdu, navode zapadne agancije.

-Dobrodošli, gospodine predsjedniče-, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve primajući Obamu, koji je dvaput zahvalio na dobrodošlici, javila je italijanska agencija Ansa o početku susreta. 

-Divim Vam se-, rekao je Obama papi. 

Obama je došao u sukob sa hijerarhijom Katoličke crkve u SAD zbog podrške pravu na abortus, istopolnim brakovima, dok je papa, stavivši jasno do znanja da u katoličkoj doktrini neće biti promjene po tim pitanjima, koristio mekši jezik od svojih prethodnika. 

Ipak zajednički imenitelj Obamine i papine filozofije, a to je opredjeljenost za borbu protiv siromaštva i rastuće nejednakosti u svijetu, čini dobru osnovu za razgovor koji će, kako se mnogi nadaju, dovesti do prevazilaženja višegodišnjih tenzija. 

Od izbora za papu prije godinu dana Franja je nekoliko puta kritikovao nezajažljivi kapitalizam, posljedice koje je ogolila globalna finansijska kriza i rastući jaz između bogatih i siromašnih čak i u razvijenim zemaljama. Ipak, Obama je više puta pohvalio papu zbog njegove samilosti i pomaganja siromašnima, navodi Rojters. 

Kada se Obama sreo sa Franjinim prethodnikom Benediktom 2009. godine, tadašnji papa je govorio o abortusu, osjetljivom pitanju za mnoge američke katolike budući da ga crkva smatra teškim grijehom, nakon čega je Obama obećao da će učiniti sve da smanji broj abortusa. 

Američki zvaničnici žele da papa Franja posjeti SAD kako bi razgovarao sa katoličkim porodicama u Filadelfiji 2015. godine i Obama će, kako najavljuju američki crkveni zvaničnici, vjerovatno uputiti otvoreni poziv papi. 

Barak Obama, koji je hrišćanin, smatra svoju vjeroispovest uglavnom za ličnu stvar i rijetko posjećuje crkvu u Vašingtonu. Ipak svakodnevno prima "molitvene poruke" od jednog neformalnog duhovnog savjetnika, uglavnom bazirane na Svetom pismu, piše Rojters. 

Nakon razagovora sa papom, Obama će se sastati sa italijanskim predsjednkom Đorđom Napolitanom, a nakon toga imaće radni ručak sa italijanskim premijerom Mateom Renzijem, nakon čega će održati konferenciju za medije. 

Popodne američki predsjednik planira da ode u privatni obilazak Koloseuma, koji će, dok se Obama bude šetao drevnom rimskom građevinom, biti zatvoren za posjetioce.

Izvor: b92.net

 

Portal Analitika