Svijet

Da li Putin pravi novi SSSR

okputin11
Z
apad je u dilemi hoće li se Moskva zaustaviti samo na Krimu ili će „zgrabiti“ i druge teritorije na kojima žive Rusi.

Da li Putin pravi novi SSSR
Portal AnalitikaIzvor

U gotovo svim djelovima bivšeg SSSR-a ima Rusa, ali čak i tamo gdje su na nivou statističke greške, geopolitički i nacionalni interesi čine veze s Moskvom izuzetno jakim. Ni u jednoj zemlji procenat ruske populacije ne prelazi trećinu stanovništva, osim u Pridnjestrovlju, koje ne priznaje vlast Moldavije, i na Krimu, koje je referendumom pripojeno Rusiji, piše Blic u svojoj analizi.

Slučajevi variraju od države do države i veoma se razlikuju međusobno. Najdrastičniji je bio onaj u Gruziji od prije šest godina, kada se tadašnji predsjednik Mihail Sakašvili odvažio na avanturu stavljanja pod kontrolu otcijepljenih republika Abhazije i Južne Osetije. Nakon nešto više od nedjelju dana pretrpio je vojni poraz od Rusije, koja ih je štitila. Ove republike nemaju rusku populaciju, ali su istorijski vezane za Rusiju još iz vremena carstva.

U baltičkim državama Litvaniji, Letoniji i Estoniji odvajanje od SSSR-a početkom 90-ih prošlo je bez većih poteškoća zbog haosa koji je u to vrijeme vladao u Moskvi. Međutim, pripajanje Krima Rusiji posljednjih nedjelja pojačalo je strahove od ruske intervencije, pogotovo kod Letonaca i Estonaca, čije države imaju značajne ruske manjine, konstatuje taj list.

okfotka1
I dok Baltik pretežno osjeća animozitet prema Rusiji, u centralnoj Aziji situacija je drugačija. Najveći dio tamošnjih država već je spremno za članstvo u budućoj Putinovoj Evroazijskoj ekonomskoj uniji, poput Kazahstana, ili je zemlja kandidat poput Kirgistana, Tadžikistana i Jermenije.

Kazahstan je ujedno i država s najvećom ruskom populacijom van Baltičkog regiona. S Jermenijom, u kojoj zapravo i nema ruske manjine, povezuje je to što, pored ekonomskih, s Moskvom ima i jake vojne veze. Kazahstanci Rusiji obezbjeđuju kosmodrom Bajkonur, dok je na jermenskoj teritoriji važna ruska baza u Đumriju.

Jermenija je trebalo, kao i Ukrajina, da prošle jeseni potpiše jačanje veza s EU, ali se opredijelila za carinsku uniju s Rusijom. Jermenski takmac Azerbejdžan takođe gaji odlične odnose s Rusijom.

Bjelorusija: Minsk je, i pored povremenih uspona i padova u odnosima višedecenijskog predsjednika Aleksandra Lukašenka s Kremljom, bez dvoumljenja najozbiljniji ruski saveznik u regionu. U Bjelorusiji Rusi ne čine ni deseti dio populacije, ali zato 70 odsto ukupnog stanovništva govori ruski, koji je zvanični jezik zajedno s bjeloruskim. Dvije zemlje povezane su u konfederalni Savez Rusije i Bjelorusije, koji nije baš previše funkcionalan, ali su njihove privrede jako povezane.

Kirgistan: Ruska intervencija za zaštitu manjinskih prava nije izgledna, iako je dio Kirgistanaca protiv carinske unije s Moskvom jer to znači carinu na uvoz iz Kine.

Kazahstan: Na sjeveru najveće države centralne Azije, Rusi čine polovinu populacije, a veze s Moskvom datiraju iz carskih vremena, kada je kazahstanske gradove Pavlodar i Uralsk osnovala ruska carska vojska kao svoja utvrđenja. Kao i Ukrajina, Kazahstan se 1994. odrekao sovjetskog nuklearnog oružja u korist Rusije. Vlasti u Astani ostale su neutralne po pitanju prevrata u Kijevu.

 

 

Portal Analitika