Politika

MVPEI: Proširenje EU jedan od prioriteta Višegradske grupe

2603mvpei
P
itanje daljeg proširenja Evropske unije jedan je od prioriteta koji podržavaju sve države članice Višegradske grupe, a njeni predstavnici saglasili su da se Unija suočava sa nizom izazova među kojima su najvažniji oporavak od finansijske krize i kriza u Ukrajini.

MVPEI: Proširenje EU jedan od prioriteta Višegradske grupe
Portal AnalitikaIzvor

Tribina pod nazivom Izazovi s kojima se suočava EU i odgovori Višegradske grupe, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i ambasada država članica V4, održana je danas u Podgorici.

Skup je otvorio državni sekretar za evropske integracije ambasador Aleksandar Andrija Pejović, koji je predstavio različite forme regionalne saradnje u kojima Crna Gora učestvuje.

On je istakao da iskustva i primjer Višegradske grupe mogu biti od velike pomoći Crnoj Gori na daljem putu prema EU, jer upravo takva saradnja može biti primjenjljiva i na države Zapadnog Balkana.

“Posebno je ukazao na značaj i potrebu uspostavljanja saradnje među zemljama regiona na polju izgradnje infrastrukturnih kapaciteta, unapređenja poslovnog ambijenta, kao i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, saopšteno je iz MVPEI.

Predstavnici Višegradske grupe saglasili su se da se EU suočava sa nizom izazova među kojima su najvažniji još uvijek aktuelan oporavak od finansijske krize, geopolitička pozicija i sa tim u vezi kriza u Ukrajini i izbori za Evropski parlament.

“Oni su ocijenili da je pitanje daljeg proširenja Evropske unije svakako, jedan od prioriteta koji podržavaju sve zemlje članice V4. Tokom izlaganja posebno su pohvalili napredak Crne Gore u procesu pristupanja i čestitali na ostvarenim rezultatima, ali i iskazali punu spremnost da u svim oblastima pruže pomoć i podršku kako bi doprinijeli bržem putu Crne Gore prema EU”, dodaje se u saopštenju.

O izazovima sa kojima se suočava EU govorili su i predstavnici svake od zemalja članica Višegradske grupe- direktori za EU poslove u ministarstvima vanjskih poslova Mađarske Balint Odor, Poljske Artur Ožehovski i Češke Jaroslav Kurfirst i direktor odjeljenja za jugoistočnu Evropu i Tursku u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovačke Roman Hlobenj.

 

Portal Analitika