Svijet

Njemačka: 100 dana vlade kancelarke Merkel

22merkelok
D
anas se navršava 100 dana rada njemačke vlade na čelu s kancelarkom Angelom Merkel koja je, nakon nimalo lakog početka, uspjela djelovati usklađeno i uhvatiti se u koštac s izazovima, tako da većina Njemaca bude zadovoljna.

Njemačka: 100 dana vlade kancelarke Merkel
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što je kriza eurozone dominirala u njena prva dva mandata, Merkelova se danas suočava s najgorim političkim zastojem u spoljnoj politici od kraja hladnog rata, dok kod kuće socijalne reforme njene vlade nailaze na otpor poslovnog sektora.

Ipak, kancelarka i dalje uživa povjerenje Nijemaca i za razliku od nekoliko njenih evropskih kolega, uspijeva zadržati ličnu popularnost.

Neki analitičari kažu da su pobjednici prve etape rada koalicione vlade zapravo socijaldemokrate, mada prema najnovijim anketama, konzervativni blok je i dalje u snažnom vođstvu ispred SPD-a s oko 41,5 posto podrške naspram 26 procenata, piše Fena.

Na spoljnopolitičkom planu, velika koalicija ima pune ruke posla, a sada mora da se punom parom prihvati i unutrašnjopolitičkih zadataka, prenosi Tanjug.

Mnogo toga je već urađeno - minimalna plaća, penzijski paket, prvi koraci u novom reguliranju finansijskih odnosa unutar Federacije, promjena energetske politike, digitalna strategija i veći napori na polju obrazovnog sistema, ocjenjuje Sarbriken nahrihten.

Radiosarajevo.ba

Portal Analitika