Politika

PETRIĆ: NATO neće graditi vojne baze u Crnoj Gori

DSC_3551
Alijansa nema ambicije da gradi vojne baze, naročito u Crnoj Gori, a takav plan ne postoji ni u crnogorskim strateškim dokumentima, saopšteno je na javnom dijalogu Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO sa studentima.

PETRIĆ: NATO neće graditi vojne baze u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

U okviru javnog dijaloga sa studentima, na temu Vojne misije i vojne baze govorili major Aleksandar Pantović iz Odjeljenja za operativne poslove i obuku Ministarstva odbrane, admiral Vojske Slovenije, Renato Petrič, i odbrambeni savjetnik u Ministarstvu odbrane, pukovnik Mehmedin Tahirović.

Profesor Tahirović je govorio o NATO-u kroz kratki istorijat i naglasio ključnu ulogu u današnjosti.

On je govorio o razlici između vojnih infrastruktura i vojnih baza.

- Danas više možemo govoriti o terminu vojnih baza jer NATO nema svoju vlastitu vojsku ni baze, već samo vojnu infrastrukturu, gdje pojedine nacije nude svoje kapacitete, rekao je Tahirović.

Razliku je pojasnio i admiral slovenačke vojske Petrić koji je naglasio da Nato nema svoju nacionalnu vojsku.

- Tu ima par izuzetaka, kao što smo već rekli NATO ne gradi svoje baze već samo one države koje su bogatije, a troškovi se dijele kao plaćanje stana, pojasnio je on.

Pantović je, komentarišući navode da će se u Crnoj Gori formirati vojne baze NATO, rekao da izgraditi jednu bazu, bilo koju, ne znači samo dati nekom prostor, zemljište, već da je mnogo infrastrukture potrebno za to.

- Ono što stoji u planovima VCG i što je dato u Strategijskom pregledu odbrane – takav plan ne postoji. Kad govorimo o terminu baza, one se više vežu za takozvane isturene baze za operacije u misijama, kazao je on.

Petrič, kako je rekao, ne vjeruje da NATO ima ikakve ambicije da gradi baze.

- Nema toga. NATO samo ulaže u već postojeće objekte pojedinih država, da bi, prije svega, poboljšao tu nacionalnu infrastrukturu, koja služi svima u slučaju kolektivne odbrane. To je srž shvatanja kako NATO to radi. NATO ne izgrađuje baze, pogotovo ne vjerujem da će se to desiti u Crnoj Gori, kazao je on.

Što se tiče odlaska crnogorskih vojnika u mirovnim misijama, major Aleksandar Pantović je rekao da je Crna Gora na dobrom putu i da sve radi u skladu sa zakonom.

-Učešće naših vojnika  se zasniva na principu dobrovoljnosti i sprovodi se u skladu sa zakonom o međunarodnim misijama i operacijama, a za svaku pojedinačnu operaciju Skupština donosi odluku, na osnovu koje slijedi angažovanje pripadnika vojske Crne Gore, rekao je on.

Pantović je napomenuo da vojska Crne Gore sada ima svoje pripadnike u tri međunarodne misije u Avganistanu, kod obale Somalije i u Liberiji gdje svoje zadatke obavljaju jedino u bazama.

- Do sada je vojska imala osam kontigenata, a sada ima i deveti u Avganistanu, zaključio je Pantović.

 

 

Portal Analitika