Region

U Prištini formirana Unija Crnogoraca Kosova

2503pristina
D
anas je u Prištini formirana Unija Crnogoraca Kosova koju čine sva udruženja i partije koje okupljaju crnogorsku zajednicu na Kosovu. Svoj potpis na Statut Unije stavili su predstavnici „Udruženja Crnogoraca Kosova“, Nove Snage,  Narodne crnogorske partije Kosova, Udruženja Crnogoraca Kosova „Lovćen“, Crnogorske liberalne stranke i Udruženja Crnogoraca Kosova „Matica“, čime je Unija i formalno započela sa radom.

U Prištini formirana Unija Crnogoraca Kosova
Portal AnalitikaIzvor

-Unija Crnogoraca Kosova se osniva kao krovna organizacija crnogorske zajednice na Kosovu koja ima za cilj usklađivanje i unapređivanje zajedničkih interesa svojih članica, usaglašavanje stavova po pitanjima od interesa za crnogorsku zajednicu na Kosovu, razmatranje, predlaganje uređenja i rješavanja pitanja u vezi s ostvarivanjem i zaštitom prava i sloboda pripadnika crnogorske manjine na Kosovu, jačanje  veza sa maticom i dobrosusjedskih odnosa između Crne Gore i Republike Kosovo, kao i donošenje platforme o usklađenom, koordinisanom i eventualno zajedničkom učestvovanju svojih članica na izborima na svim nivoima vlasti na Kosovu- navodi se u saopštenju Unije Crnogoraca Kosova.

Kako je najavljeno, Unijom će do prvih parlamentarnih izbora na Kosovu predsjedavati Predrag Despotović, koji je potpredsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Urednik redakcije na crnogorskom jeziku na RTK2.

-Članice Unije izražavaju nadu da će se ovim oblikom organizovanja konsolidovati sve snage crnogorske zajednice na Kosovu, te da će njihova saradnja biti mnogo čvršća, što će pokazati i rezultati na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu- kažu iz Unije.

Potpisivanju Statuta Unije prisustvovali su i direktor Uprave za dijasporu Crne Gore Predrag Mitrović i stalni otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Prištini Radovan Miljanić.

Portal Analitika