Društvo

Skupština utvrdila listu kandidata za Savjet RTCG

2503skupstinacg
A
dministrativni odbor Skupštine utvrdio je danas listu kandidata za članove Savjeta Radio i Televizije Crne Gore (RTCG).

Skupština utvrdila listu kandidata za Savjet RTCG
Portal AnalitikaIzvor

Na listi su kandidat Univerziteta Crne Gore Nikola Vukčević, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Perko Vukotić, institucija i nevladinih organizacija (NVO) iz oblasti kulture, Dragana Tripković i Unije poslodavaca Ivan Mitrović.

Na predlog NVO iz oblasti medija na listi kadidata je i Mimo Drašković, dok su kao kandidati NVO koje se bave zaštitom ljudskih prava na listu uvršteni Goran Đurović i Milan Radović.

Najveći dio dvosatne sjednice Odbora protekao je u raspravi o, kako je saopšteno, neprimjerenom pritisku kojem su članovi tog tijela, naročito radne grupe koja je bila zadužena za ocjenu validnosti predloga, bili izloženi od pojedinih predlagača, odnosno kandidata NVO.

Odbor je odbacio zahtjev predstavnika Koalicije NVO Saradnjom do cilja da učestvuje u radu tog tijela, kao i sugestiju Kolegijuma predsjednika Skupštine da Radna grupa, koja je ocjenjivala pristigle predloge za članove Savjeta, još jednom, u prisustvu kadidata, izvrši uvid u pristiglu dokumentaciju

Predsjednik Odbora Radivoje Nikčević kazao je da su i on i članovi tog tijela u kontinuitetu, i prije nego što su ušli u proceduru utvrđivanja liste kandidata, i preko medija i na mejl, dobijali zahtjev Koalicije NVO Saradnjom do cilja .


- To je neprimjereno. Ruši se dignitet i ovog odbora, i poslanika, vrši se pritisak na mene kao predsjednika Odbora da sam donesem odluku ko može učestvovati u radu, rekao je Nikčević.

Prema njegovim riječima, ne radi se o NVO, nego o kandidatu koji je predložen za člana Savjeta, i koji bi htio da učestvuje u radu odbora i na taj način stavi u neravnopravan položaj sve ostale kandidate.

Poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da nema ništa protiv toga da bilo ko učestvuje u radu odbora.

- Mislim da ne postoji način da bilo ko u ovoj državi može da pomisli da može da pravi pritisak na mene kao poslanika, a nadam se da je to tako i sa ostalim kolegama, naveo je Damjanović.

On je podsjetio da je za 12 kandidata pristiglo ukupno 363 predloga, od kojih je kao validno ocijenjeno svega 54.

- Gotovo 40 odsto prijedloga je odbijeno upravo zbog tumačenja tog kriterijuma, gdje je ključni dokaz poreska potvrda. Ja nju, uz svo uvažavanje, ne prepoznajem kao papir koji svjedoči o validnosti finansijskog izvještaja, naveo je Damjanović.

Poslanik Demokratske partije socijalista i član Radne grupe, Marta Šćepanović, rekla je da finansijski izvještaj dokazuje da se NVO kontinuirano bave onim što im je u statut upisano kao nadležnost, i da su kredibilne da nekoga predlože kao kandidat.

- Finansijski izvještaji sami za sebe ne znače ništa ako nijesu, u skladu sa zakonom, predati Poreskoj upravi, naglasila je Šćepanović.

Poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić citirala je zakonsku normu da su NVO, kao pravna lica, dužne da dostavljaju finansijske izvještaje Poreskoj upravi.

- Sasvim je logično da to što ste dužni da dostavite, morate dokazati nekim validnim papirom da ste dostavili, pojasnila je Jasavić.

Ona je kazala da je Radna grupa bila fleksibilna, pa je osim potvrde ostavila mogućnost da se dostavi bilans stanja i uspjeha sa pečatom Poreske uprave. 

Poslanik Demokratskog fronta Emilo Labudović kazao je da je Odbor donosio odluke koje su bile od krucijalnog značaja za Crnu Goru, pa se imalo povjerenja u naš odnos prema zakonu i procedurama, a i prema političkom promišljanju.

On je naglasio da ima neograničeno povjerenje u skupštinsku pravnu službu koje je, kako je naveo, dodatno osnaženo velikim radom koji su u kontrolu dokumentacije uložile Jasavić i Šćepanović.

- To što su neki nezadovoljni i što su očekivali više računajući da, i kao članovi NVO sektora i kao pojedinci, imaju neprikosnovena prava u koja se ne smije dirnuti, to je njihova stvar, naveo je Labudović.

Poslanik DPS-a Milorad Vuletić kazao je da mu je to treći mandat u Administrativnom odboru, i da to tijelo nikad nije neozbiljno radilo.

On je kazao da su kriterijumi za odabir kandidata utvrđeni na osnovu zakona, a da su i pored toga članovi Odbora izloženi velikom pritisku.

- Da li kandidat može predlagati samoga sebe? I je li indikativno da iz više gradova, na istom obrascu, uz iste slovne greške, dolaze prigovori iste vrste? Šta je to nego pritisak na rad ovog Odbora, upitao je Vuletić.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak kazala je da je šokirana ponašanjem pojedinih predstavnika NVO sektora i pismom koje je Odboru upućeno pod naznakom „hitno“.

- Ovu vrstu pritiska ne smijemo da dozvolimo. Žao mi je što se pokazuje da u NVO sektoru, izgleda, vlada neki ogroman haos, rekla je Bošnjak.

Ona je kazala da su iritantni potpuno isti prigovori koji su upućeni Odboru, sa istim slovnim greškama.

- Što znači da sigurno jedan čovjek negdje ima pečat i registrovane te NVO, jer je prosto nemoguće da može da bude isti tekst sa istim greškama. Potpis su stavile čak i neke NVO za koje sam ja mislila da su mnjogo ozbiljnije, rekla je Bošnjak.

Poslanik Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder rekao je da bi bilo neprincipijelno pozvati na sjednicu odbora jednog, a ne i ostale kandidate.

- Što se mene tiče, nema govora o pozivanju kandidata. Procedura se zna, naglasio je Rastoder.

On je dodao da je vrlo indikativno veoma veliko interesovanje za Savjet RTCG, na šta je Nikčević pomenuo nadoknadu od oko 700 EUR, prenosi MINA.

Portal Analitika