Politika

AFIRMATIVNA AKCIJA: Prednost za DPS u Podgorici, moguće formiranje stranaka Roma i Muslimana

okopstinapg
D
emokratska partija socijalista, mogla bi teoretski najviše profitirati od uvođenja  afirmativne akcije na lokalnom nivou u Podgorici, jer pravo na afirmativnu akciju odnosno mandate po povlašćenim uslovima  u Glavnom gradu pored nacionalnih stranaka Albanca i  Bošnjaka imaju i potencijalne stranke Roma i Muslimana, koji su prirodni koalicioni partneri vladajuće partije.

AFIRMATIVNA AKCIJA: Prednost za DPS u Podgorici, moguće formiranje stranaka Roma i Muslimana
Portal AnalitikaIzvor

To proizilazi iz odredbi novog zakona o izboru poslanika i odbornika po kome pravo na afirmativnu akciju imaju manjine kojih je u određenoj opštini ima od 1.5 do 15 odsto. Prema popisu iz 2011. godine Bošnjaka u Podgorici ima 1.98 odsto, Muslimana 5.65 odsto, Albanaca 5.13 odsto i Roma 2.14 odsto i njihove nacionalne partije imaju pravo na jedan odbornički mandat ukoliko pređu prirodni prag.

Prirodni prag se dobija kada se broj izašlih birača podijeli sa brojem odborničkih mjesta u Podgorici a to je 59. Trenutno u Podgorici ima oko 150 hiljada birača i pretpostavljeni prirodni prag na izlaznost od 70 odsto bi iznosio oko 1.700 glasova.

Novim odredbama zakona  je za registrovanje manjinske stranke potrebno svega 150 potpisa podrške a rok za predaju izbornih lista je 1. maj tako da nije isključena mogućnost pojavljivanja takve dvije nacionalne stranke čiji birači su tradicionalo naklonjeni DPS-u.

Iz Pozitivne Crne Gore i Socijalističke narodne partije oštro su napali Demokratski front tvrdeći da je političkom trgovinom sa Lekićevim savezom, DPS potencijalno u postizbornim kalkulacijama dobio najmanje četiri ‘’jeftina’’ mandata.

Logika kojom nastupaju SNP i Pozitivna je jasna - manjinske partije umjesto cenzusa od 3 odsto osvajaju mandate po cenzusu koji je skoro duplo manji, jer je to, kako kažu, suština afirmativne akcije na lokalnom nivou.

Sa druge strane i Demokratski front koji je bio ključni partner DPS-u pri usvajanju krovnog izbornog zakona ima svoju računicu: Afirmativnom akcijom motivisati predstavnike manjina na samostalni nastup i time onemogućiti glasanje manjina za DPS ako već, posebno nakon izbora u Berana, teško mogu računati na glasove manjinskih partija.

U DF-u smatraju da rezulat Bošnjačke stranke od 1.200 glasova na prošlim parlamentarnim izborima ide u prilog tezi da će manjinske partije osim koalicije albanskih partija teško mogu računati na mandate čak i po povlašćenim izborima.

Snažan adut DF-a je i nosilac liste Miodrag Lekić koji je u Podgorici na predsjedničkim izborima pobijedio kandidata DPS-a Filipa Vujanovića za više od 5 hiljada glasova.

Na prošlim lokalnim izborima u Podgorici koalicija DPS-BS-LP je osvojila 28 mandata, od kojih DPS-u je pripalo 26, a Bošnjacima i LP-u po jedan mandat. SDP je osvojila 5 mandata a koalicija Bolja Crna Gora 24 mandata. Van parlamenta su ostale albanske stranke okupljene u ''Koaliciji za Malesiju'' koja je osvojila 1.866 glasova znatno više od sadašnjeg prirodnog praga.

Parlament Podgorice je tada brojao 57 odbornika a DPS-u je falio jedan mandat za većinu u lokalnom parlamentu, koji je kasnije nadomješten odbornikom Narodne stranke i bivšim odbornikom Nove.

Lokalni izbori u Podgorici zakazani su za 25 maj.

N.Zečević

Portal Analitika