Svijet

Euro rastao u drugom dijelu dana

2504euri
E
uro je u ponedjeljak uglavnom padao u odnosu na dolar zbog loših rezultata fabričke proizvodnje u Njemačkoj, ali se u drugom dijelu dana oporavio.

Euro rastao u drugom dijelu dana
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, izveštaj koji je popodne objavljen i koji je pokazao da je indeks menadžera nabavki u proizvodnji tokom februara bio značajno manji od očekivanog oborio je američku valutu i pozitivno se odrazilo na valutni par EUR/USD.

"Danas nas očekuje izveštaj o poslovnoj klimi u Njemačkoj, govor predsjednika Evropske centralne banke Maria Draghija ali i nekoliko izvještaja u Americi kao što je indeks potrošačke klime i prodaja novih kuće", navedeno je u izvještaju FXLidera.

Tokom azijskog trgovanja euro je pao 0,06 odsto u odnosu na dolar.

Britanska funta nastavila je da se kreće u konsolidacionom kanalu u blizini najnižeg nivoa u posljednjih šest sedmica u odnosu na dolar.

Nedostatak fundamenata u Velikoj Britaniji uticao je da se valutni par GBP/USD kreće uglavnom pod uticajem američke valute.

Tokom današnjeg dana očekuje se važan izvještaj o inflaciji u Velikoj Britaniji koji bi mogao da utiče na kretanje sterlinga koji je tokom azijskog trgovanja pao 0,07 odsto.

Cijena zlata nastavila je da se kreće u silaznom trendu. Odluka Federalnih rezervi (Fed) da nastavi sa smanjivanjem monetarnog popuštanja kao i najava da će sredinom naredne godine doći do povećanja kamatnih stopa ojačala je dolar i umanjila tražnju za zlatom kao sigurnom investicijom.

Tokom azijskog trgovanja cijena zlata porasla je 0,31 odsto.

Cijena sirove nafte pala je tokom azijskog trgovanja pod uticajem razočaravajućih ekonomskih podataka objavljenih u Kini.

Kina je pored SAD-a najveći svjetski potrošač nafte. Ipak pad je bio ograničen zbog zabrinutosti da će nove sankcije biti uvedene Rusije zbog situacije u Ukrajini. Tokom azijskog trgovanja cijena nafte pala je 0,2 odsto.

Portal Analitika