Region

Vučić premijer od 24. aprila

1803vucic
V
lada Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, biće formirana u rekordnom roku do 24. aprila. Večernje novosti prenose da bi konstitutivna sjednica Narodne skupštine trebalo da se održi 17. aprila.

Vučić premijer od 24. aprila
Portal AnalitikaIzvor

Tek tada, kad poslanici polože zakletvu, Vučić će formalno primiti mandat od predsjednika Tomislava Nikolića, ali će potom, u najkraćem roku, objelodaniti svoj budući ministarski tim.

Do tog zvaničnog raspleta, lider Srpske napredne stranke će kroz neformalne konsultacije sa parlamentarnim strankama, odlučiti ko će sve činiti vladajuću koaliciju, prenosi beogradski list.

Suštinska dilema mu je da li će nastaviti savez sa socijalistima ili će ući u politički pakt sa Borisom Tadićem i koalicijom oko Nove demokratske stranke, ali je i te kako realna i opcija da SNS sam formira vladu, što mu dozvoljavaju postizborna matematika i volja građana.

„Veliki je pritisak struja unutar SNS da što više ministara bude iz naše stranke. Bukvalno se na stotine funkcionera nezvanično kandidovalo za neki od resora u Nemanjinoj 11“, prenio je Novostima sagovornik iz vrha naprednjačkog tabora.

Sigurno je i da će u budućoj vladi biti potpuno ukinuta politička „feudalizacija“ koja je odlikovala prethodne kabinete, navodi taj list.

To znači da stranke neće više imati monopol na pojedine resore ukoliko je ministar iz njihovih redova.

Po proglašenju konačnih rezultate vanrednih parlamentarnih izbora počinju da teku i rokovi za konstituisanje parlamenta i formiranje vlade.

 

Portal Analitika