Svijet

Rusija će biti izbačena iz G8?

2403haag
Č
elnici G7 počeli su večeras razgovore u Hagu koji će biti posvećeni ukrajinskoj krizi, nakon pripajanja Krima Rusiji, prenosi portal Index.hr.

Rusija će biti izbačena iz G8?
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku bi takođe trebalo da se razgovara o isključivanju Moskve iz G8.

Sedam čelnika G7 - Njemačke, Kanade, SAD-a, Francuske, Italije, Japana i Velike Britanije, sastali su se u rezidenciji holandskog premijera u središtu Haga. Uz njih su na sastanku i predstavnici EU-a, Herman Van Rompej i Hoze Manuel Baroso.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da neće biti „velika tragedija“ ako Rusija bude isključena iz G8.

- Ako naši zapadni partneri misle da je taj format prevladan, neka tako bude - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Hagu, gdje su se sastali čelnici G7, bez ruskog predsjednika Vladimira Putina, i gdje se održava dvodnevni nuklearni samit.

- Za nas nije velika tragedija ako se ne sastane (G8). G8 je neformalni klub. Niko ne može da izbaci nekog drugog – kazao je i dodao da Rusija ocjenjuje kako to „nije problem“.

Lavrov pred novinarima nije govorio o svom sastanku s ukrajinskim šefom diplomatije Andrijem Deščicom koji se održao neposredno prije konferencije za novinare. Sastanak je bio u četiri oka, kazala je predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, a to ministarstvo je objavilo fotografiju na kojoj se vide ministri kako sjede za stolom. Radi se o prvom susretu dvojice ministara otkad su Krim i Sevastopolj pripojeni Rusiji, kao i o diplomatskom kontaktu dvije zemlje na najvišem nivou od početka krize.

Foto: faz.net

Portal Analitika