Svijet

Malezijski avion nestao u moru: Što se sve (ne)zna o letu MH370

2403malezija
M
alezijski „boing 777“ je nestao i nema preživjelih, a satelitski podaci ukazuju da se srušio u južnom dijelu Indijskog okeana. To je danas saopšteno u Kuala Lumpuru, 16 dana poslije misterioznog nestanka vazduhoplova sa leta MH370, za kojim od 8. marta traga „pola svijeta“, prenosi Blic.

Malezijski avion nestao u moru: Što se sve (ne)zna o letu MH370
Portal AnalitikaIzvor

Avion sa 239 osoba nestao je poslije polijetanja iz Kuala Lumpura 8. marta, a malezijski premijer je danas izjavio da satelitske analize snimaka pokazuju da je posljednja pozicija aviona Malezija erlajnza bila zapadno od Perta.

Priču o malezijskom avionu pratile su spekulacije na granici sa teorijama zavjere - kakve uvijek prate sve neobjašnjene događaje.

Ono što se zna je da je let MH370 poletio iz Kuala Lumpura 41 minut poslije ponoći po lokalnom vremenu, a 16.41 po srednjoevropskom. U Peking je trebalo da sleti u 06.30 (22.30 po srednjoevropskom).

2403malezija1Malezija erlajnz je saopštio da je izgubio kontakt sa avionom manje od sat poslije polijetanja. Nikakav signal za opasnost, niti poruka nije poslata iz aviona. Tačno u 01.07 sati, avion je poslao kompjuterski signal kakav uobičajeno šalje u intervalima tokom leta. Signal koji je trebalo da pošalje u 01.37 nikad nije stigao do kompjutera na zemlji.

U međuvremenu, u 01.19 sati, kopilot je kontroli letjenja rekao: „U redu, laku noć.“ Nekoliko minuta kasnije, transponder - koji komunicira sa radarom na zemlji, isključen je pošto je avion iz zone malezijske kontrole letjenja prešao u vazdušni prostor Vijetnama, iznad Južnog kineskog mora. Vazduhoplovni zvaničnici Vijetnama saopštili su u 01.21 da se avion nije prijavio kontroli letjenja u Ho Ši Minu, kako je planirano.

Sedam sati pošto je izgubljen kontakt sa kontrolom letjenja, satelit iznad Indijskog okeana je primio podatke aviona. Ta posljednja komunikacija sa satelitom, objelodanjena nedjelju dana poslije nestanka aviona, pokazala je da je avion bio na jednom od dva koridora za letjenje: prvi se proteže sjeverno, između Tajlanda i Kazahstana, a drugi južno, između Indonezije i južnog dijela Indijskog okeana.

2403malezija2

Planirana ruta aviona trebalo je da ga vodi sjeveroistočno, preko Kambodže i Vijetnama, pa je to područje i zona Južnog kineskog mora bilo u centru pažnje prve potrage za nestalim letom. Ali, dokazi sa vojnog malezijskog radara, koji su obznanjeni kasnije, sugerišu da je avion iznenada promijenio kurs ka sjeveru i okrenuo prema zapadu. Potraga, u koju su bile uključene desetine aviona i brodova, usmjerena je zato na more, zapadno od Malezije. Dodatni dokazi, koje je 15. marta ozvaničio malezijski premijer Nadžib Razak, navode na zaključak da je neko na letu namjerno preusmjerio avion, otprilike sat nakon polijetanja.

Kada je, sedam dana nakon nestanka, otkrivena i posljednja komunikacija aviona sa satelitom, zona pretrage drastično je proširena. Malezijske vlasti su 18. marta saopštile da je površina zone pretrage od Kazahstana, na sjeveru, do juga Indijskog okeana.

Australijski timovi su 20. marta objavili da istražuju dva objekta koja su primijećena na satelitskim snimcima u južnom dijelu Indijskog okeana, pa su poslali izviđačke avione u tu oblast. Kina i Francuska su saopštile da su i njihovi sateliti registrovali potencijalne ostatke. U međuvremenu, pretraženi su i domovi pilota i kopilota.

Kina je danas saopštila da su timovi za potragu vidjeli „sumnjive“ objekte u toj oblasti. Uslijedile su vijesti o australijskom avionu čija je posada primijetila dva objekta u moru, poslije čega je u tu oblast upućen brod.

2403malezija3Malezijski premijer je zatim saopštio da je „avion završio svoj put na jugu Indijskog okeana“.

Na letu je bilo 227 putnika, od toga 153 Kineza i 38 Malezijaca, i 12 članova posade. U letjelici su bili i građani Irana, a istraga je u međuvremenu utvrdila da su dvojica od njih koristili falsifikovane pasoše. Putovali su i državljani SAD-a, Kanade, Indonezije, Australije, Indije, Francuske, Novog Zelanda, Ukrajine, Rusije, Tajvana i Holandije.

Među kineskim državljanima bila je i delegacija 19 priznatih umjetnika, koji su u Kuala Lumpuru bili na izložbi. Malezija erlajnz saopštio je da je za let bilo prijavljeno još četvoro putnika, ali da se oni nisu pojavili na aerodromu.

Porodice putnika danas su porukama putem mobilnih telefona dobili informaciju da je „avion izgubljen“.

Foto: blic.rs

Portal Analitika