Zanimljivosti

IJZ: Povećan broj oboljelih od gripa za više od 30 odsto

2404institut
U
Crnoj Gori je registrovano 33 odsto više osoba sa simptomima gripa tipa A i antigen virusa gripa tipa B. Iz Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje kažu za Portal Analitika da je sezona gripa dostigla vrhunac, te da se nadaju da će u narednim nedjeljama doći do smanjenja obolijevanja.

IJZ: Povećan broj oboljelih od gripa za više od 30 odsto
Portal AnalitikaIzvor

- U 11. nadzornoj sedmici, od 10. do 16 marta registrovane su 333 osobe sa simptomima nalik gripu, što je 33 odsto veći broj u odnosu na 10. nadzornu sedmicu, tj. od 3. do 9 marta, kada je registrovano 250 oboljelih, kazali su za Portal Analitika iz Instituta za javno zdravlje.

U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje, PCR dijagnostikom je potvrđeno prisustvo antigena virusa gripa tipa A kod 32 oboljela, od kojih je u 21. slučaju dokazan podtip H3, i antigen virusa gripa tipa B u jednom slučaju.

- S obzirom da je u Evropskom regionu sezona gripa dosegla vrhunac i bilježi pad, očekuje se da će u narednim nedjeljama doći do smanjenja obolijevanja od ove virusne infekcije i u Crnoj Gori, poručili su iz Instituta za javno zdravlje u izjavi za Portal Analitika.

Iz IJZ napominju da je grip akutno virusno oboljenje respiratornog trakta, te da se lako prenosi. Može izazvati blažu ili ozbiljnu kliničku sliku, a kod osoba sa oslabljenim imunitetom, hroničnom bolešću ili imunokompromitovanih može imati fatalan ishod.

- Ne može se predvidjeti kakvim intenzitetom će se bolest širiti, ali zatvoren prostor sa većim brojem ljudi pogoduje lakšem širenju infekcije gripa. Od simptoma se javljaju: povišena tjelesna temperatura, groznica, glavobolja, kašalj, kijavica, curenje iz nosa, gušobolja, bolovi u mišićima i malaksalost. Kod djece se mogu javiti i mučnina, povraćanje i proliv, objašanjavaju iz Instituta za Portal Analitika.

Većina osoba se oporavi od gripa u toku jedne ili dvije nedjelje. Zaraznost traje tokom prvih pet dana bolesti, a kod djece i do sedam dana.

Iz Instituta kažu da je najbolji način za prevenciju sezonskog gripa – vakcinacija.

- U cilju zaštite od gripa, ali i sprečavanja širenja bolesti na zdravu populaciju, potrebno je pridržavati se opštih mjera prevencije: izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje su bolesne, u slučaju obolijevanja ostati kod kuće, prilikom kijanja i kašljanja prekriti maramicom usta i nos; održavanje higijene ruku i često pranje higijenski ispravnom vodom i sapunom, izbjegavati dodirivanje usana, nosa i očiju prljavim rukama, redovno provjetravati životni prostor, izbjegavati boravak u zatvorenom prostoru gdje se nalazi veliki broj ljudi, kao i praktikovati dobre navike uključujući adekvatnu ishranu, spavanje i fizičku aktivnost, zaključuju iz Instituta za javno zdravlje za Portal Analitika.

 

Portal Analitika