Politika

RASMUSEN: Odlučni da nastavimo sa politikom otvorenih vrata

2203rasmusen
N
ATO ostaje posvećen politici otvorenih vrata i na Samitu u Velsu, potvrdio je generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen nakon službene posjete premijera Mila Đukanovića Briselu.

RASMUSEN: Odlučni da nastavimo sa politikom otvorenih vrata
Portal AnalitikaIzvor

Rasmusen, međutim, ponavlja da je rano za odgovor na pitanje da li će Samit u Velsu biti samit proširenja. Odluka o Agendi bi trebalo da bude poznata krajem juna.

"Mi smo, naravno, odlučni da nastavimo sa politikom otvorenih vrata i na Samitu u Velsu. Da bismo to pripremili ažuriraćemo ocjene o ispunjavanju kriterijuma sve četiri zemlje koje su aspiranti za članstvo. Na sastanku krajem juna ministri zemalja članica to će razmotriti i donijeti odluku. To je formalna procedura", kazao je Rasmusen.

Premijer  Đukanović boravi u službenoj posjeti Briselu, gdje će učestovati na Briselskom bezbjednosnom forumu i na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta, tokom kojih će imati više bilateralnih susreta, među kojima i sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom.

"Prvog dana posjete, predsjednik Vlade učestvovaće na tradicionalnom Briselskom bezbjednosnom forumu na kojem će se razgovarati o globalnim bezbjednosnim izazovima današnjice i oblicima saradnje Evrope i Amerike u novim okolnostima", saopšteno je iz Vlade.

Premijer će, kako je najavljeno, učestvovati  I na panelu "Uloga Evrope u strategiji SAD-a", na kojem će govoriti o značaju uloge SAD-a u procesu stabilizacije Zapadnog Balkana u periodu od devedesetih godina 20. vijeka do danas, kao i o istorijskom značaju transatlantske veze između Evrope i SAD-a i potrebi njenog daljeg jačanja, u susret savremenim izazovima sa kojima se suočava svijet.

Premijer će, kako je saopšteno, imati brojne bilateralne susrete, što će biti prilika da predstavi rezultate koje Crna Gora ostvaruje u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, regionalnoj saradnji, sprovođenju ukupnih reformi, ekonomskoj politici i privlačenju stranih direktnih investicija.

Izvor: rtcg.me
Foto: rtcg.me

Portal Analitika