Društvo

UP: Nije evidentirano povećanje broja ukrajinskih državljana u Crnoj Gori

2203budvasetaliste
U
prava policije demantovala je za Portal Analitika navode nekih medija da se u posljednjem periodu povećao broj ukrajinskih građana u Crnoj Gori koji su se, navodno, u našoj zemlji sklonili od ukrajinsko-ruske krize.

UP: Nije evidentirano povećanje broja ukrajinskih državljana u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

„Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektor granične policije, shodno statističkim podacima za prethodna tri mjeseca - januar, februar i mart 2014. godine, nije evidentirao povećanje broja ulazaka ukrajinskih državljana na teritoriju naše države, s obzirom da je ta brojka, od 1. januara do 21. marta 2014. godine, gledajući po mjesecima, približno ista”, navode iz Uprave policije, ne precizirajući tu brojku.

U Upravi policije kažu da se evidencija o broju prijavljenih stranaca za turustički boravak do 90 dana,  i to po državljanstvu, vode kod inspektora za strance u svakom gradu pojedinačno, dok se evidencije stranaca na privremenom boravku i stalnom nastanjenju po državljanstvu i osnovu boravka, vode kod područnih jedinica za upravne unutrašnje poslove u svakom gradu Crne Gore.

U Upravi takođe preciziraju da ukrajinski državljani,  mogu u našoj zemlji boraviti 90 dana bez vize uz obavezu prijave boravka, shodno viznom režimu Vlade Crne Gore,  a da su, ukoliko namjeravaju da borave duže od 90 dana, u obavezi da podnesu zahtjev za odobrenje privremenog boravka po nekom od osnova predviđenih Zakonom o strancima.

Portalu Analitika je rečeno da strani državljani poštuju zakonsku regulativu (Zakon o strancima, Zakon o registrima prebivališta i boravišta), koja reguliše obavezu stranaca da prijave svoj boravak, odnosno podnesu zahtjev za odobrenje privremenog boravka. „Naravno, ima i izuzetaka, pa se prema tim strancima primjenjuju odredbe pomenutih zakona, u smislu prekršajnog procesuiranja, donošenja rješenja o otkazu boravka, rješenja o roku za napuštanje zemlje, kao i mjere koje nalaže sud kao što su zaštitna mjera udaljenja i mjera protjerivanja stranca sa teritorije Crne Gore”, kažu u Upravi policije.

Shodno Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, obavezu podnošenja prijave boravišta inspektoru za strance u roku od 24 časa od dolaska u boravište ima stranac sa boravkom do 90 dana, ako namjerava da u tom mjestu boravi duže od tri dana.

Takođe privredno društvo, preduzetnik i lice kojem stranac sa boravkom do 90 dana dolazi u posjetu i kojem obezbjeđuje smještaj duže od 24 časa je obavezan da inspektoru za strance podnese prijavu i odjavu boravišta u roku od 12 časova od časa dolaska odnosno odlaska stranca.

Ukoliko ima sredstva za izdržavanje, obezbijeđen smještaj, zdrastveno osiguranje i priloži dokaze o opravdanost zahtjeva, strancu koji namjerava da boravi u Crnoj Gori duže od 90 dana, zavisno od osnova privremenog boravka, može se odobriti privremeni boravak do godinu dana, koji se može produžavati, Shodno Zakonu o strancima,.

Privremeni boravak odobravaju područne jedinice za upravne unutrašnje poslove po mjestu boravka stranca.

Osnovi odobrenja privremenog boravka su: zaposlenje, sezonski rad, školovanje i studiranje, međunarodna razmjena, specijalizacija, naučno istraživanje, liječenje i spajanje porodice.

 

Portal Analitika