Svijet

Nova pomoć za Grčku

2103grcka
G
rčka se, nakon dugih pregovora i ponovo u posljednji čas, sa međunarodnom trojkom kreditora dogovorila oko novog paketa pomoći.

Nova pomoć za Grčku
Portal AnalitikaIzvor

Tranša od devet milijardi eura pomoći Grčkoj je prijeko potrebna. Krajem maja Atini na naplatu dolaze dugovi i kamate koje se mjere u milijardama EUR. Bez tog sporazuma s predstavnicima Evropske komisije (EK), Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Grčka ne bi imala odakle platiti sva ta potraživanja.

Pregovori su bili teški, jer je trojka imala sasvim jasne zahtjeve za Grčku, posebno kada je riječ o reformama u strukturama i državnoj upravi i takozvanoj liberalizaciji tržišta rada, odnosno slabije zaštite zaposlenih u Grčkoj, prenosi Biznis.ba.

"To su bili do sada najteži pregovori s povjeriocima", rekao je grčki ministar finansija Janis Stournaras.

Grčki premijer Antonis Samaras podsjetio je na obećanje da će spriječiti da Grčka napusti eurozonu, što je, kako je rekao, ispunjeno.

"Obećali smo da ćemo se izvući iz recesije i upravo smo pri tome da ispunimo i to obećanje. Osim toga smo obećali kako ćemo dio našeg viška prepustiti ekonomiji kako bi narod Grčke nagradili za izuzetne žrtve na koje su bili spremni, i to sad i činimo", rekao je Samaras.

Primarni višak se sada može zabilježiti u grčkom državnom budžetu. Zapravo, od toga Grčka nema ništa, jer to znači višak u budžetu koji ostaje prije nego što Atina mora platiti kamate za dugove koje je uzela.

Samaras međutim već dijeli taj nepostojeći višak. Već u utorak je najavio kako će iz njega biti isplaćena "socijalna dividenda" kako bi svim građanima bilo nešto bolje.

On je o strukturnim reformama na koje se Grčka obavezala prema trojci govorio uopšteno.

"Riječ je o važnim strukturnim reformama kojima bi se ekonomiji dali važni impulsi u rastu, podstakla njegova konkurentnost i smanjile cijene", objasnio je Samaras.

Izvor: Biznis.ba; foto: opusteno.rs

Portal Analitika