Svijet

Žena čiji je nestanak najpoznatija aviomisterija u istoriji

2103erhartPotraga za malezijskim letom MH 370, za kojim se traga već 13 dana, podsjeća nas na jednu od najvećih aeromisterija. Radi se o nestanku aviona kojim je upravljala poznata avijatičarka Amelija Erhart, čiji avion je nestao bez traga i nikada nije nađen, piše portal Blic.rs.

Žena čiji je nestanak najpoznatija aviomisterija u istoriji
Portal AnalitikaIzvor

„Ovakva događanja nas plaše. Kada nekom kažete da je kontrola samo iluzija, i da je i dalje veoma vjerovatno da nestane avion put putnika bez traga, niko to ne želi da čuje“, kaže Rik Gilzpi, bivši avijatičar SAD koji je istraživao, a potom i pretočio u knjigu sve što je saznao o nestanku Amelije Erhart.

Tako nešto bi vječno mučilo porodice nestalih, a bilo i poražavajuće za avioindustriju, koja pokušava iz svake nesreće ili incidenta da nauči neke pouke.

I iako se ovako nešto dešava prilično rijetko, istorija je zabilježila dosta sličnih misterija.

Prošlo je skoro pola vijeka od kako je avion sa velikim brojem putnika nestao bez traga, argentinski vojni avion, koji je prevozio 69 ljudi nestao je 1965, i još nije nađen.

Jedan od najpoznatijih misterija  je nestanak poznate avijatičarke Amelije Erhart, prve žene koja je preletjela Atlantik. Ona je nestala 6. jula 1938. u Bermudskom trouglu, u pokušaju da obleti svijet.

Poslednji kontakt sa njom nije ukazivao ni na kakav problem. Ona se javila kontrolnom tornju, i najavila da nastavlja sa putanjom koju je ranije ugovorila. Imala je dovoljno goriva, vrijeme nije bilo problematično. Sve je teklo po planu. Ali tog dana, ona je jednostavno nestala sa lica zemlje.

Potraga za poznatom avijatičarkom je trajala 13 dana, kao i potraga za MH 370.

To je bila jedna od naskupljih potraga za nestalim avionom, i koštala je preko 4 miliona dolara. Erhart je zvanično proglašena mrvom 5. januara sljedeće godine.

Sedam decenija kasnije i dalje kruže mitovi i teorije o tome kako je nestala i zašto.

Neke teorije ukazuju da joj je možda jednostavno nestalo goriva, drugi upućuju na magični Bermudski trougao kao krivca, dok neki vjeruju da je ona namjerno nestala, i da je zapravo živela još dugo u SAD.

Avio sistem uopšte nije tako sofisticiran koliko mi mislimo da jeste. Jedan od problema je što aerodromi i avioni širom svijeta koriste zastarjeli radarski sistem, koji je nastao još tokom pedesetih godina prošlo veijka.

Postraga za MH 370 se nestavlja. Ali jeziva spoznaja ostaje. Malezijski avion možda nikada neće biti nađen, baš kao i onaj u kome je bila Erhart.

Izvor i foto: Blic.rs

Portal Analitika