Zanimljivosti

Nova zgrada Fejsbuka biće džinovska kancelarija

2103fb1
N
ovi radni prostor kompanije "Fejsbuk" biće tzv. “Hakerska pećina” najveća zajednička kancelarija na svijetu, u kojoj će u istoj prostoriji raditi 2.800 inženjera, dok će ukupan broj zaposlenih u objektu iznositi 3.400. Ako vama i vašim kolegama u zajedničkoj kancelariji teško padaju gužva i buka, pomislite kako li će tek biti njima, prenosi portal Blic.rs.

Nova zgrada Fejsbuka biće džinovska kancelarija
Portal AnalitikaIzvor

 

Ugledni arhitekta Frenk Geri je objekat projektovao tako da podsjeća na neki od američkih univerzitetskih kampusa, a podzemim tunelom biće spojen sa “Fejsbukovim” sadašnjim objektom u Menlo Parku.

Građevina površine oko 32.000 kvadratnih metara, na placu od 90.000 kvadratnih metara, na krovu će imati park, sa kafićima, klupama, mjestima za odmor i za pravljenje roštilja.

Zahvaljujući tome, krov koji se uzdiže na visini od 13 do 22 metra, skladno se uklapa u okolinu, a džinovski parking za zaposlene nalazi se ispod zgrade, u nivou tla.

2103fb2Planovi i makete koji za sad postoje pokazuju da će cjelokupni “Fejsbukov” tehnički tim biti okupljen u istoj sali, najvećem otvorenom kancelarijskom prostoru na svijetu, što je u skladu s Zakerbergovom misijom da “svijet učini otvorenijim” .

„Ideja je da se stvori savršen prostor za rad inženjera: džinovska prostorija u koju staju hiljade ljudi, svi dovoljno blizu da međusobno sarađuju. Biće to najveći radni prostor na planeti, ali istovremeno će biti i puno mirnih, privatnih mjesta“, sa puno entuzijazma objašnjava Zakerberg.

Stručnjaci tvrde da su zgrade "Amazona" i "Fejsbuka" vrhunac u dosadašnjem ratu kompanija visokih tehnologija - ali i da to možda i nije baš dobar znak.

„To ukazuje na želju da se kaže "mi smo posebni, mi smo drugačiji. Izmijenili smo svijet i nastavićemo da ga mijenjamo", a predstavlja i izraz pozamašnih računa u banci, velikih količina novca, smatra Margaret o’Mara, vanredna profesorka na Univerzitetu Vašingtona, koja je već pisala o zgradama u Silicijumskoj dolini.

“Fejsbuk” ovim namjerava da parira “Guglu”, “Amazonu” i “Eplu”, koji takođe svi rade u novim kancelarijama.

Stručnjaci, međutim, tvrde da se izrazito monumentalnom gradnjom odlikuju prije svega kompanije čiji uspon već počinje da jenjava, kao što je recimo “Epl”, čija će nova zgrada okruglog oblika, nalik na svemirski brod, prema riječima stručnjaka za nekretnine Džefa Metjuza - zbog veličine i lošeg tajminga vjerovatno dobiti nadimak „Zvijezda smrti”.

„To je klasični paradoksalni pokazatelj da kompanija počinje da se ljulja“, tvrdi Metjuz.

Izvor i foto: Blic.rs

Portal Analitika