Zanimljivosti

10 zemalja koje su blokirale YouTube (VIDEO)

203you
V
ećina ljudi više ne može da živi bez najvećeg svjetskog servisa za striming – Youtubea, međutim, žitelji ovih 10 zemalja su ipak prinuđeni da to čine.

10 zemalja koje su blokirale YouTube (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Zamislite da naša zemlja zabrani YouTube? Za većinu bi to sasvim sigurno predstavljalo noćnu moru. Pogledajte listu zemalja koje su zabranile YouTube: 

10. Brazil – YouTube je 2007. godine na kratko bio zabranjen nakon tužbe modela Danijele Cicareti. Ona je željela da sa sajta bude uklonjen seksi video nje i njenog dečka – što je dovelo do kratke zabrane. 

9. Turska – Video snimci koji su vrijeđali Tursku doveli su do zabrane YouTubea između 2007. i 2010. godine. Trenutni premijer trenutno prijeti novim zabranama usljed spekulacija o navodnoj korupciji. 

8. Njemačka – Spor u vezi sa autorskim pravima do kog je došlo 2009. godine sa velikim muzičkim izdavačkim kućama doveo je do toga da video čak ni u pozadini ne može da ima neku od njihovih numera. Studija sprovedena 2013. godine pokazala je da je čak 60 odsto od 1.000 najgledanijih videa cenzurisano. 

7. Libija – YouTube je u ovoj zemlji zabranjen 2010. godine zbog demonstranata koji su bili protiv vlade i snimaka Gadafijeve porodice na kojima su se zabavljali na žurkama. Pristup YouTubeu je vraćen 2011. nakon što je Gadafi svrgnut sa vlasti. 

6. Tajland – Video klip u trajanju od 44 sekunde koji je prikazivao zamućene fotografije kralja Tajlanda doveo je do zabrane YouTubea. Ova zabrana donešena 2007. godine trajala je 5 mjeseci. 

5. Turkmenistan – Jedini internet provajder u zemlji blokirao je YouTube 2009. godine bez ikakvog objašnjenja a građani moraju da pokažu pasoš kako bi im bilo dozvoljeno da surfuju u internet kafeima. 

4. Kina – YouTube je zabranjen u Kini od 2009. godine zbog striktnih pravila u vezi sa postavljenim video snimcima. Na sve aploudovane video snimke stavlja se veto kako bi se spriječio vulgaran materijal i sačuvalo zdravlje mladih ljudi. 

3. Sjeverna Koreja – U svega par gradova moguće je pristupiti „pravom internetu“, međutim, obični građani imaju pristup samo nacionalnom intranetu sa oko 1.000 sajtova. 

2. Iran – Nakon protesta povodom predsjedničkih izbora 2009. godine YouTube je bio blokiran, a 2012. godine predstavljena je državna alternativa kako bi se promovisala iranska kultura. 

1. Pakistan – YouTube je u ovoj zemlji trenutno blokiran zbog anti-muslimanskog videa koji je objavljen 2012. godine. Vlasti u ovoj zemlji takođe su izazvale i globalno blokiranje YouTubea 2008. godine dok su sprovodile drugu zabranu.

(b92)

Portal Analitika