Svijet

Zauzeta dva ukrajinska broda

203brodovi
P
roruske grupe zauzele dva ukrajinska vojna broda, a Ukrajina saopštila da njene trupe na Krimu dobijaju prijetnje otkako EU razmatra nove sankcije Rusiji.

Zauzeta dva ukrajinska broda
Portal AnalitikaIzvor

Napetost u tom regionu i dalje je visoka, uprkos oslobađanju ukrajinskog mornaričkog komandanta kog su prethodno držale proruske snage, prenosi Asošiejted Pres (AP).

Po riječima fotografa AP-a sa mjesta dogadjaja, prilikom zauzimanja korvete "Kmelnicki" u Sevatstopolju došlo je do pučnjave, ali nije bilo žrtava. 

Pored toga, proruske snage takodje su zauzele brod "Luck", a ukrajinsko Ministarstvo odbrane još se nije oglasilo povodom tih dogadjaja. 

Zamenik ukrajinskog ministra odbrane Leonid Polijakov optužio je ruske trupe da konstantno prijete da će napasti vojne baze u kojima su ukrajinske trupe, prenijela je novinska agencija Interfaks. 

Ukrajinski ambasador u Ujedinjenim nacijama (UN), Juri Klimenko, u Ženevi je upozorio na brzo pogoršanje odnosa izmedju Ukrajine i Rusije, tvrdeći da izgleda da se Rusija priprema za vojnu "invaziju" u više oblasti u Ukrajini. 

Klimenko je rekao da postoje "indicije da je Rusija na putu da pokrene punu vojnu intervenciju na istoku i jugu Ukrajine" otkako je anektirala Krim. 

On je dodao da je njegova tvrdnja zasnovana na informacijama dobijenim od nevladinih organizacija.

(rtcg)

Portal Analitika