Politika

Pusić: Hrvatska smatra da Crna Gora u Velsu treba da dobije poziv

203vesnapusicok
H
rvatska smatra da Crna Gora na NATO samitu u Velsu treba da dobije pozivnicu za članstvo u tom savezu i aktivno se zalaže za to, saopštila je hrvatska ministarka vanjskih i evropskih poslova , Vesna Pusić.

Pusić: Hrvatska smatra da Crna Gora u Velsu treba da dobije poziv
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić boravi danas u radnoj posjeti Hrvatskoj gdje se sastao sa Pusić.

Pusić je, nakon sastanka, kazala da je sa Lukšićem razgovarala o odnosima u regionu, kad je u pitanju evropski put Crne Gore, ali i napredovanje zemalja regiona ka uspješnim pregovorima i članstvu.

»Razgovaralo se o NATO i samitu u Velsu i nečemu što Hrvatska smatra važnim i za šta se aktivno zalaže. Bez obzira na to što je, barem neformalno, dosta proširen stav da samit Alijanse neće biti samit na kom će biti proširenja, naš je stav da bi na tom samitu Crna Gora trebalo da dobije pozivnicu za članstvo u NATO«, kazala je Pusić.

Lukšić je saopštio da je Crna Gora svjesna da je vrlo realna mogućnost da, u datim okolnostima, zbog prioriteta drugih tema, proširenje možda ne bude na dnevnom redu samita u septembru u Velsu.

»Ali svejedno, isto tako ističemo uvijek da je to naša potreba, da reformisanjem sistema bezbjednosti, približavanjem građanima onog što je interes članstva, zadovoljavamo naš interes i spremamo se za članstvo«, kazao je on.

Lukšić je zahvalio Hrvatskoj na konkretnoj podiršci koju pruža Crnoj Gori kad je u pitanju evropska, ali i atlantska agenda Crne Gore.

»Duboko smo zagazili u pregovore i izuzetno nam je korisna saradnja sa Hrvatskom, jer, što je veći broj poglavlja otvoren, u svakom od tih će postajati interes da neko iskustvo preslikamo, imajući u vidu da je integracioni proces Hrvatske najsličniji onome što će Crna Gora proći«, dodao je on.

(MINA)

Portal Analitika