Svijet

Prostitutke na birou, dobiće i penziju

2003prostitutke
O
d 1. aprila ove godine sve prostitutke u Austriji moraju biti prijavljene kod Saveznog ministarstva finansija. Ovo je odredba koju je finansijska uprava donijela početkom godine, zatraživši od svih vlasnika javnih kuća u državi da prijave radnice i naglasivši da oporezivanje mora da bude „u skladu s realnim prometom".

Prostitutke na birou, dobiće i penziju
Portal AnalitikaIzvor

U Austriji radi na hiljade prostitutki, samo u Beču ima ih više od 3.400 prijavljenih - onih koje imaju službeno pravo da rade to što rade. O broju ilegalnih može samo da se nagađa, ali je sigurno i on višecifren.Austrijska država, koja generalno prostituciju ne smatra ilegalnom, ali želi da je reguliše pooštravanjem mjera obaveznog prijavljivanja ministarstvu finansija, namjerava da prostitutke još više poveže sa državnim socijalnim sistemom.

Konačan cilj države nije samo da sve prostitutke koje to još uvijek nemaju dobiju penziono osiguranje, kao i karticu zdravstvenog osiguranja, nego i usluge Austrijskog zavoda za zapošljavanje (AMS).

Država pritom vjeruje da će mnoge žene, ako im se pruži šansa za neko drugo legalno zaposlenje, naći posao izvan prostitucije.

S druge strane, ozbiljniji kritičari kažu da će nova državna uredba otvoriti vrata međunarodnim kriminalnim organizacijama, koje mogu da prijave brojne seksualne radnice u Austriji na šest mjeseci, poslije toga ih prijave kao nezaposlene, te ih potom šalju u druge zemlje EU.

Avaz.ba

Portal Analitika