Politika

DPS, DF, BS i HGI potpisali zakon o izboru odbornika i poslanika, sjutra glasanje u Skupštini

2102oksjednicapr
D
emokratska partija socijalista, Demokratski front, Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa potpisali su na današnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine prijedlog zakona o izboru odbornika i poslanika. Sjednica Skupštine na kojoj će biti glasano o pomenutom prijedlogu, zakazana je za sjutra u 13 sati. Predstavnici političkih partija očekuju da će zakon biti usvojen s obzirom da DPS, DF, BS i HGI imaju dvotrećinsku većinu u parlamentu koliko je potrebno za usvajanje zakona.

DPS, DF, BS i HGI potpisali zakon o izboru odbornika i poslanika, sjutra glasanje u Skupštini
Portal AnalitikaIzvor
Šef  poslaničkog kluba demokratskog Fronta Goran Danilović kazao je nakon sjednice Kolegijuma da je DF prihvatio da afirmativna akcija važi od dana usvajanja zakona, a ne kako je to do sad bio uslov od 1. novembra.danilovic2003

- Ja sam danas potpisao prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o izboru odbornika i poslanika koji je krovni zakon Izbornog zakonodavstva zajedno sa gospodinom Simovićem, predstavnikom BS i HGI. To čini tačno dvije trećine.

Napravili smo kompromis i DF je prihvatio da afirmativna akcija za manjine na lokalnom nivou važi od sjutra, nadamo se od dana usvajanja pod uslovom da afirmativnu akciju koriste manjine kojih na lokalnom nivou ima od 1,5 do 15 odsto - rekao je Danilović nakon današnje sjednice Kolegijuma.

On je izrazio nadu da će sjutra imati izglasan Zakon o izboru odbornika i poslanika i najavio da će DF sjutra biti na plenumu.

- Mi se sjutra vraćamo u parlament da glasamo za zakon i ako bude izglasan ostaćemo u parlamentu jer smo tako obećali javnosti. Ukoliko se to sjutra dogodi time je riješen problem koji traje devet mjeseci. Nažalost za predstojeće lokane izbore nije urađeno mnogo, već će samo dijelom novo izborno zakonodavstvo dohvatiti predstojeće izbore. Sve do tada svaki izborni proces će biti pod velom sumnje – poručio je Danilović. On je istakao da oni koji su danas potpisali ovaj prijedlog zakona moraju sjutra da ga brane na plenumu.simovic2003

SDP kontra Ustava: Šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović je podsjetio da je "DPS kazao danas ono što je kazao 28. februara kad je prvi put ovaj zakon bio na plenumu".

- Kazali smo tada i danas da je u tekst ovoga zakona neophodno inkorporirati afirmativnu akciju za manjinske narode na lokalnom nivou prije svega kao odnose prama Ustavu i afirmaciji manjinskih prava. Da se 28. februara čuo glas DPS-a već bi sad imali usvojen ovaj zakon – rekao je Simović.

On je naveo da je potpisao zakon ali je istakao da njegova stranka zadržava određene rezerve kada su u ptianju neka rješenja ovog zakona - prije svega „njegove primjenjivosti, održivosti i nedostatak  uporednih iskustava“.

Na konstatciju novinara da je SDP ponovo glasala kontra koalicionom partneru, Simović je kazao da „koalicioni partner nije kontra DPS-a već kontra Ustava Crne Gore“.

Poslanik BS i potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić rekao je da je njegova stranka zadovoljna postignutim dogovorom.suljo2003

- Morate biti zadovolji kada se vaš trud isplati. Mi smo bili dosljedni i smatramo da je naša upornost uticala da u tekst zakona koji će sjutra biti razmatran na plenumu bude ugrađen princip afirmativne akcije sa jasnim kritetrijumima njenog korišćenja – 1,5 posto donja granica i 15 odsto gornja u opštini na koju se odnose – rekao je Mustafić.

Poslanik Force Genci Nimanbegu je kazao da on ispred albanskih partija nije podržao ovaj prijedlog zakona iako su „zadvoljni zbog afirmativne akcije“.

- Nijedan politički subjekat nije dao podršku za amandmane koje su imale albanske partije i to je razlog zašto nijesmo stavili potpis na prijedlog ovog zakona – obrazložio je Nimanbegu. On je ipak kazao da će glasati za ovaj zakon ako bude hvalio 54. glas.

 

Portal Analitika