Politika

ĐUKANOVIĆ ODLUČIO: Stijepović nosilac liste DPS-a, kraj Mugošine ere kao gradonačelnika

OKMIGO1
O
dlukom samog vrha Demokratske partije socijalista, tačnije njenog predsjednika Mila Đukanovića, da nosilac liste te partije na predstojećim lokalnim izborima bude ministar prosvjete Slavoljub Stijepović stavljena je tačka na tihu unutarstranačku borbu o budućem kandidatu za gradonačelnika Podgorice.

ĐUKANOVIĆ ODLUČIO:  Stijepović nosilac liste DPS-a, kraj Mugošine ere kao gradonačelnika
Portal AnalitikaIzvor

Pored Stijepovića, na mjesto nosioca liste pretendovali su i aktuelni gradonačelnik Miomir Mugoša kao i predsjednik Odbora Glavnog grada Vladan Vučelić. Čak je gradonačelnik Mugoša posljednjih mjesec dana vodio aktivnu kampanju otvarajući gradilišta i najavljujući formiranje tima koji će da vodi kampanju za Podgoricu.

Teoretski, nosilac liste automatski ne mora biti i kandidat za gradonačelnika, ali je Đukanovićevom odlukom ipak isključena mogućnost da Mugoša ponovo bude kandidat DPS-a za  gradonačelnika i pružena šansa da Stijepović, u slučaju povoljnog ishoda za DPS, naslijedi Mugošu na mjestu čelnog čovjeka  Podgorice.

okdps
Koji su motivi rukovodili vrh DPS-a tačnije Đukanovića da donese ovakvu odluku? Zvanično, to je rezultat dogovora vrha DPS-a sa rukovodstvom Odbora DPS-a Glavnog grada. Na sastanku koji je završen sinoć oko 20.30 sati, a kojim je predsjedavao predsjednik DPS-a i koordinator Predsjedništva za Podgoricu Milo Đukanović, zaključeno je da je Stijepović u ovom trenutku najbolji kandidat, koji može da odgovori izazovu predstojećih lokalnih izbora.

Sastanku je prisustvovao i aktuelni gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša koji je mirno primio takvu odluku, poručujući kasnije u izjavi medijima da će i aktivno učestvovati u kampanji i pomoći DPS-u da ostvari što bolji rezultat. Procjena je da je tim pragmatičnim potezom Mugoša, koji i dalje ima nesumnjivog uticaja unutar DPS-a, suštinski podržao Stijepovića kao potencijalnog nasljednika. Time su unutar podgoričkog DPS-a smanjene tenzije i onemogućeno ponavljanje beranskog scenarija u kome bivši gradonačelnik Vuka Golubović nije imao jasnu podršku kompletnog beranskog DPS-a.

Nezvanično, sam vrh partije je na osnovu istraživanja javnog mjenja i kotiranja samih kandidata procijenio da Stijepović ima znatno veći postizborni koalicioni kapacitet od Mugoše i Vučelića u slučaju da DPS ne osvoji neophodnu većinu i da mora tražiti koaliciju sa nekim drugim strankama, prevashodno sa savezom SDP-Pozitivna. Nije tajna da je Stijepović cijenjen i u Socijaldemokratskoj partiji i da ima dobru komunikaciju sa samim vrhom te partije. Snažni aduti Stijepovića su i agilnost i opertivnost kao i po ocjeni vrha DPS-a veoma dobro upravljanje Ministarstvom prosvjete i sporta.

oklomimugi
Nezvanične informacije iz DPS-a govore da su Mugoši posljednjih mjeseci dolazili signali iz samog vrha partije da na njega ne računaju kao nosioca liste, na šta se gradonačelnik nije mnogo obazirao, ali je izborni krah u Beranama ubrzao odluku Đukanovića da presiječe i postavi Stijepovića za nosioca liste.

Sjednica Odbora DPS-a Glavnog grada - koja bi trebalo da i formalno potvrdi sinoćni dogovor -biće održana za nekoliko dana, nakon što predsjednik Crne Gore Filip Vujanović raspiše lokalne izbore.

Po Statutu DPS-a, odluku o nosiocu liste donosi Opštinski odbor uz prethodnu saglasnost Predsjedništva partije. Lokalni izbori u Podgorici biće održani krajem maja a kao potencijalni datum figurira 25 maj.

N.Zečević

Portal Analitika