Svijet

Istekao rok za oslobađanje komandanta mornarice

turcinov
U
20 sati istekao je ultimatum koji je ukrajinski predsjednik Oleksandar Turčinov dao, kako je rekao, krimskim separatistima da puste uhapšenog komandanta ukrajinske mornarice kontraadmirala Sergeja Gajduka.

Istekao rok za oslobađanje komandanta mornarice
Portal AnalitikaIzvor

Tokom dana proruske snage zauzele su sjedište ukrajinske mornarice u Sevastopolju na Krimu i dvije pomorske baze. Preuzimanje je prošlo bez nasilja.

Vojnici su oružje predali snagama krimske samoodbrane i napustili objekte, a Gajduk je uhapšen i odveden na ispitivanje.

„Ukrajina je najavila da će odgovoriti snažno i ozbiljno, ali nitko ne želi reći na koji način. Čulo se kako Kijev razmatra odluku da zatvori vodu i struju za Krim, jer Krim infrastrukturno zavisi o Ukrajini. Trebao bi to biti odgovor na ruske provokacije na Krimu“, javlja Al Jazeerina reporterka Mirjana Hrga.

U međuvremenu, stigao je i prijedlog da se Krim proglasi demilitariziranom zonom.

„Vijeće za nacionalnu sigurnost zatražilo je od Kabineta ministara Ukrajine da odmah UN-u pošalju zahtjev da se Krim proglasi demilitariziranom zonom i da preduzme sve potrebne mjere kako bi ruske snage napustile Krim. Vijeće traži da se pripreme uvjeti za premještanje ukrajinskih vojnih snaga sa okupiranog Krima na teritoriju Ukrajine. Takođe, zahtijeva se odluka o evakuaciji civila sa Krima, koji ne žele ostati na okupiranoj teritoriji“, rekao je Andrij Parubij iz Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ukrajinska vlada dozvolila je i svim vojnicima da se povuku sa Krima, zajedno sa svojim porodicama, dodaje Hrga, te navodi da će im se naći novo mjesto na području Ukrajine i da ih neće tretirati kao dezertere.

Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo javlja sa Krima kako do najavljenog isključenja vode i struje nije došlo. No, upozorava na to kako bi to značilo „potpuni kolaps“, jer 80 posto električne energije i vode dolazi sa kontinenta, odnosno iz Ukrajine.

U ponedjeljak su Sjedinjene Američke Države i EU nametnuli sankcije nekolicini zvaničnika iz Rusije i Ukrajine, optuženih za umiješanost u moskovsko zauzimanje crnomorskog poluosrtva, na kojem živi blizu dva miliona osoba, većinom Rusa.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad poluotokom Krim krajem februara, nakon što je protestima zbačen ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, koji je imao podršku Moskve.

Demonstracije su uslijedile nakon njegove odluke da odbaci trgovinski dogovor s EU-om i zatraži jače veze s Rusijom.

Stanovnici Krima su proteklog vikenda većinom glasali na referendumu za pripajanje Rusiji.

Portal Analitika