Zanimljivosti

Detektovano talasanje gravitacije

1904gravitacija
N
aučnici iz centra za astrofiziku "Harvard-Smitsonijan" objavili su da su uspjeli da detektuju talasanje gravitacije.

Detektovano talasanje gravitacije
Portal AnalitikaIzvor

To je prvi put da je taj fenomen zabilježen, piše Dojče Vele. Ako i drugi stručnjaci potvrde njihove nalaze, to otkriće bi moglo da pruži odgovore o nedokazanim elementima iz Ajnštajnove opšte teorije relativiteta.

Naučnici opisuju to talasanje kao "prve drhtaje Velikog praska". Naime, talasi ukazuju na "nagli rast" univerzuma prije 14 milijardi godina, što bi moglo biti "prvi direktni dokaz kosmičke inflacije", po kojoj se vasiona u svom početku širila mnogo brže od brzine svjetlosti.

"Detektovanje tog signala jedan je od najvažnijih ciljeva moderne kosmologije. Veliki posao koji su obavili mnogi doveo nas je dovde", kaže Džon Kovač, vođa istraživačkog tima.

Za ovo otkriće korišćen je teleskop Bajsep 2 na Južnom polu, koji mjeri neke od najstarijih svjetlosnih signala u svemiru.

"Ova lokacija je najbliže što možete da se približite svemiru, a da ostanete na zemlji", kaže Kovač.

Teleskop je osmatrao oblast na nebu poznatu kao "Južnu rupu" van Mliječnog puta, gdje nema mnogo materijala koji bi ometao bilježenje podataka.

Stručnjaci su pri tome posmatrali mikrotalasno zračenje i primjetili male varijacije koje daju naznake o ranom stadijumu univerzuma. Tako su našli dokaze talasanja u gravitaciji koja su se proširila univerzumom 380.000 godina nakon Velikog praska.

"Zapanjujuće je kada tražite tako nešto i stvarno to nađete", kaže Klem Prajk, vanredni profesor sa Univerziteta u Minesoti.

Ovo otkriće bi moglo da potvrdi ključnu vezu između relativiteta i konceptualnih polja kvantne mehanike. Teorijski fizičar Alan Gat, koji je prvi uveo ideju kosmičke inflacije 1980, kaže za najnoviju studiju da je "definitivno dostojna Nobelove nagrade" , piše Dojče Vele.

Portal Analitika