Zanimljivosti

Kako da oslabite bez dijete

1903dijeta
P
ostoje načini da izgubite kilograme, a da ne morate da se podvrgnete iscrpljujućim dijetama, piše portal Lisa.rs.

Kako da oslabite bez dijete
Portal AnalitikaIzvor

Najbitnija stavka je da želite da unesete promjene u vaš život. Zamijenite stare, loše navike onim novim, zdravim.

Evo pet glavnih faktora koji će vam pomoći da na zdrav način dostignete željenu kilažu.

Vježbajte: Svakodnevna fizička aktivnost sagorijeva kalorije i stvara mišiće, a ujedno čini da izgledate i osjećate se bolje. Čak i šetnja psa ili vožnja bicikla do škole ili prodavnice mogu donijeti vidljivu promjenu. Ukoliko želite da sagorite više kalorija - povećajte intenzitet aktivnosti, a možete početi i sa nekim malo jačim vježbama koje će vam pomoći pri oblikovanju mišića.

Manje vremena provodite pred televizorom: Jedan od najvećih prijatelja neželjenih kilograma jeste upravo - televizija. Umjesto bilo koje vrste fizičkih aktivnosti, većina će se češće odlučiti za odmaranje ispred TV-a. U ovu kategoriju spada i vrijeme koje provodite pred kompjuterom, korišćenje mobilnih telefona i igranje video igrica. Ograničite ove aktivnosti na manje od dva sata dnevno, pa čak i ako umjesto toga odete sa društvom u tržni centar - svakako ćete biti aktivniji i ljepše ćete provesti vrijeme u druženju.

Vodite računa o veličini porcija: Porcije hrane su obično veće nego što bi trebalo da budu, a te ekstra kalorije koje unesemo, logično, vode ka gojaznosti. Još jedan bitan faktor koji dosta utiče na dobijanje kilograma jesu napici sa velikom količinom šećera u organizam. Dakle, odlučujte se za manje porcije - ukoliko ste u restoranu dobro je čak i podijeliti porciju na dva dijela, i trudite se da što manje pijete sokove i gazirane napitke i češće se odlučujte za vodu.

Svakodnevno jedite voće i povrće: Voće i povrće predstavlja mnogo više od vitamina i minerala. Ono je puno celuloze i zato može da nas brzo zasiti. Samim tim, organizam će zahtijevati manje količine hrane. Počnite svaki ručak salatom. Neka to bude jednostavno začinjena salata, bez kaloričnih preliva i dodataka.

Ne preskačite doručak: Doručak je obrok koji pokreće metabolizam, sagorijeva kalorije i daje vam energiju za sve aktivnosti koje vas čekaju. Osobe koje preskaču doručak u toku dana osjetiće veću glad, zbog čega često dolazi do prejedanja, a samim tim i do prekomjernog unosa kalorija u organizam. Zapravo, prema nekim istraživanjima, osobe koje preskaču doručak obično imaju veći indeks tjelesne mase od ljudi koji doručkuju.

Izvor: Lisa.rs; foto: medicmagic.net

Portal Analitika