Svijet

Misterija leta MH370: Da li je kopilot davao tajne signale?

1603boing777
S
vjetski mediji objavili su danas nekoliko nagađanja povezanih s nestalim avionom MH370 kompanije Malezija Erlajns. Jedno od njih odnosi se na to jesu li posljednje riječi – „U redu, laku noć“, koje je kopilot Farik Abdul Hamid uputio kontroli leta, bile zapravo tajni signal kojim je želio da ih upozori da se nalaze u opasnosti. Istražitelji smatraju kako su to dosta neobične riječi za odjavljivanje.

Misterija leta MH370: Da li je kopilot davao tajne signale?
Portal AnalitikaIzvor

Zanimljiva je i najnovija teorija koja se drži teze da je avion zahvatio požar kojeg su piloti pokušali da ugase pa su pritom preminuli. Bivši šef američke Federalne agencije za vazduhoplovstvo, Bili Vinsent, vjeruje da je do požara došlo u prostoru za prtljag i da piloti u kabini od dima nisu mogli upravljati avionom pa je zbog toga naglo gubio visinu i dizao se.

Malezijski zvaničnici napominju kako su suzili pretragu prostora, koji sada pokriva oko 7.68 kvadratnih kilometara.

Ukupno je 153 kineskih državljana bilo na tom avionu koji je letio iz Kuala Lumpura u Peking.

Neki od familija Kineza koji su se nalazili u avionu izjavili su kako vjeruju da malezijske vlasti zadržđavaju informacije te zahtijevaju od malezijske vlasti da im pojasni tok događaja.

Nakon sastanka s čelnicima iz „Malaysia Airlinesa“ u utorak, familije nestalih putnika su se dogovorile o produženju štrajka glađu ne bi li natjerale vlasti da im kažu istinu.

„Nećemo dopustiti da putnici postanu žrtve političke borbe“, čulo se na sastanku, a jedna je žena izjavila kako je sve što oni žele - istina, prenosi BBC.

Nakon spekulacija o povezanosti pilota u cijelu situaciju isto kao i malezijskog opozicionog vođe Anvar Ibrahima, malezijski ministar saobraćaja Hishamudin Husein rekao je: „Potraga za letom MH370 veća je od same politike“.

Husein je pohvalio reakciju Međunarodne zajednice na naporima potrage i rekao kako ekipe i dalje pretražuju dva velika vazdušna koridora sjeverno i južno od mjesta posljednje poznate lokacije aviona.

 

Portal Analitika