Svijet

Tužilaštvo odbacilo zahtjev Mladićeve odbrane

1803mladicratko
T
užilaštvo Haškog tribunala danas se suprotstavilo zahtjevu odbrane za oslobađanje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, optuženog za genocid nad Muslimanima u Srebrenici u ljeto 1995, prenosi RTS.

Tužilaštvo odbacilo zahtjev Mladićeve odbrane
Portal AnalitikaIzvor

"Zahtjev odbrane mora se u potpunosti odbaciti", rekao je tužilac Dermot Grum, navodeći da je Tužilaštvo odgovorilo na zahtjev Mladićeve odbrane da nema dokaza kojima može da se potkrijepi osuđujuća presuda.

Povodom zahtjeva branioca da se Mladić oslobodi optužbe za genocid nad Muslimanima u Srebrenici u ljeto 1995, tužioci su između ostalog rekli da je su žrtve u Srebrenici ubijene ubrzo nakon pada te enklave u istočnoj BiH i da "Mladić, kao general, snosi odgovornost za akcije jedinica i onih koji su mu bili potčinjeni".

Tužilac Grum je naveo da "korpus dokaza jasno i nedvosmisleno pokazuje sve zločine i sva krivična djela koji su nabrojana u optužnici, ulogu koju je Mladić imao i njegovu krivičnu odgovornost za te zločine".

Tužilac je rekao da je branilac Dejan Ivetić tražio da sudsko vijeće zanemari ono što je sam nazvao "ustaljenom pravnom praksom".

Mladićeva odbrana tvrdila je da tužioci, tokom nedavno okončanog dokaznog postupka, nijesu dokazali krivicu tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS).

Branilac je juče zatražio da raspravno vijeće istovremeno odbaci i druge tačke i navode optužnice koja Mladića tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida; za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, u periodu 1992-95. godine.

Grum je povodom tvrdnji branioca Ivetića da tužioci nijesu dokazali da je Mladić bio učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) s takvim ciljem, činjenjem, pored ostalog, ubistava, istrijebljenja i prisilnim premiještanjem muslimanskog stanovništva, rekao da "kada se Mladić priključio sveopštem UZP, njemu je bilo predvidivo da je genocid moguća posljedica ostvarenja zajednickog plana UZP koji su zamislili i realizovali vodeći ljudi iz policije i vojske bosanskih Srba".

Tužilac je naveo da su "najistaknutii učesnici u sveopštem UZP" bili predsjednik RS Radovan Karadžic i Mladić, a da se Tužilaštvo nikada nije oslanjalo na Mladićevu "formalnu ulogu" kao najjači dokaz njegove krivične odgovornosti.

Portal Analitika