Društvo

(VIDEO) HAPŠENJE ŠARIĆA: Iz Južne Amerike, preko Podgorice do Beograda

okkolona1
O
dbjegli Pljevljak Darko Šarić optužen za šverc kokaina, sletio je rano jutros u pratnji policije na beogradski aerodrom, odakle je sproveden u odjeljenje za potrage, a potom u Specijalni sud.

(VIDEO) HAPŠENJE ŠARIĆA: Iz Južne Amerike, preko Podgorice do Beograda
Portal AnalitikaIzvor

Prema informacija Portala Analitika Šarić je uhapšen u Južnoj Americi gdje odakle je prebačen u Crnu Goru. Iz Podgorice je avionom jutros u pratnji policije transportovan u Beograd. Nezvanične informacije govore da se on preko advakata dobrovoljno predao.

Realizacijiom ove dugo planirane akcije rukovodili su ministri pravde Srbije i Crne Gore Nikola Selaković i Dušško Marković. Tim povodom zakazana je za 12 30 h vanredna konferencija za novinare u Vili Gorica na kojoj će ministri pravde i unutrašnjih poslova Duško Marković i Raško Konjević govoriti o detaljima dugo pripremane akcije. Planirano je da se javnosti obrate i direktor Uprave policije Slavko Stojanović i njegov pomoćnik Milan Tomić.

oksarich1
Hapšenje Šarića najavio je i prije nekoliko dana Aleksandar Vučić apsolutni pobjednik vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji.

U 12 h u Vladi Srbije biće održana konferencija za novinare koju će održati ministar pravde Srbije Nikola Selaković, specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, direktor Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandar Đorđević i direktor policije Milorad Veljović, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Javnosti će se povodom hapšenja Šarića obratiti tokom dana i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Takođe, danas bi trebalo da bude održana i vanredna sjednica Vlade.

Prema nezvaničnim informacijama, Šarić se krio u zemljama Latinske Amerike, prelazeći iz jedne zemlje u drugu, gdje je i pronađen.

Šarić je već oko 08.50, u pratnji pripadnika srpske BIA, sletio na beogradski aerodrom, gdje je protiv njega podignuto pet optužnica. Prebačen je u policijsku stanicu u Ulici 29. novembar u Beogradu, a nakon toga u zgradu Specijalnog suda.

Šarić se u javnosti, tačnije medijima, prvi put se "pojavljuje" u oktobru 2009, kada su agencije prenele da je urugvajska policija zaplijenila 2,8 tona kokaina na jahti "Maui", pod britanskom zastavom, u luci Santjago Vaskes, 25 kilometara zapadno od Montevidea.

Tom prilikom uhapšene su dvije osobe, Urugvajac i Srbin, koji su pokušali da kokain sa jahte prebace na prekookeanski brod, čija je krajnja destinacija bila zapadna Evropa.

Tovar sa drogom presretnut je u okviru zajedničke akcije "Balkanski ratnik" američke agenicije DEA, srpske BIA i policije Urugvaja.

Paralelno, beogradska policija uhapsila je pripadnike Šarićeve grupe koji su se zatekli u Srbiji. U januaru 2010. za Darkom Šarićem raspisana je međunarodna potjernica.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je ukupno pet optužnica protiv Darka Šarića, zbog zbog trgovine narkoticima i zbog pranja novca.

Srpski specijalni tužilac Miljko Radisavljević podigao je 6. avgusta 2010. novu optužnicu protiv Šarića i još osam osoba zbog pranja više od 20 miliona eura od prodaje kokaina.

Radosavljević je izjavio da je zakonski zaprijećena kazna za pranje novca u ovom obimu izmedju dvije i 12 godina zatvora. Tužilac je naveo da je novac od droge uložen u kupovinu poljoprivrednih dobara i hotela u Vojvodini, kao i u drugim privatizacijama u Srbiji.

Prema navodima medija, Šarić je kupovinom i privatizacijom preduzeća oprao više od 4,3 miliona eura i više od 200 miliona dinara, što je ukupno više od šest miliona eura. Radi se o novcu koji je uložen u privatizaciju i finansiranje hotela „Putnik“ i „Vojvodina“ i preduzeća „Mitrosrem“ Sremska Mitrovica.

Svjedoci saradnici: Iako je po ššest spojenih optužžnica optužženo ukupno 39 članova Šarićeve grupe, na optužženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu naći će se, osim Šarića, svega 11 optužženih, poššto je njih 16 u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Svjedoci saradnici su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nijesu izuzeti iz optužženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao “nagrada” za saradnju u rasvetljavanju krivičnih djela.

Od podizanja prve optužžnice u aprilu 2010. godine devetorica optužženih je pravosnažžno osuđeno na osnovu sporazuma sa Tužžilašštvom za organizovani kriminal prema kojima su priznali krivicu.

Sporazume o priznanju krivice sa Tužžilašštvom su zaključili Dragan Labudovic, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotovic i Miloš Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dvije godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac, kojima se u budžžet slilo višše od milion eura.

I pored svih optužžnica, istraga se u ovom slučaju i dalje nastavlja, posebno u pravcu veza tog klana sa državnim strukturama u Srbiji.

U bjekstvu su još Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Nikola Dimitrijević, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Šarić je 2005. godine dobio državljanstvo Srbije, srpski pasoš i ličnu kartu, što je, prema najavama srpskih zvaničnika, predmet istrage.

Portal Analitika