Svijet

Zločini u Sjevernoj Koreji uporedivi sa nacističkim

1703koreja
-
Z
ločini koje je počinio sjevernokorejski režim uporedivi su sa nacističkim zločinima, zločinima režima apartheida i Crvenih Kmera i treba ih zaustaviti, izjavio je u danas u Ženevi predsjednik istražne komisije Ujedinjenih nacija Mišel Kirbi pred Vijećem za ljudska prava.

 Zločini u Sjevernoj Koreji uporedivi sa nacističkim
Portal AnalitikaIzvor

- Naša je dužnost da se suočimo s "kršenjima ljudskih prava i zločinima protiv čovječnosti počinjenim u Narodnoj Republici Koreji", rekao je.

- Mi smo sada u 21. stoljeću a ipak se suočavamo sa sramotnom nevoljom koja danas pogađa svijet. Ne možemo više dozvoliti sebi da je ne vidimo - kazao je Kirbi.

Prvi put su pravnici s mandatom UN-a izradili argumentiranu optužbu protiv sjevernokorejskog režima optuživši ga za zločine protiv čovječnosti velikih razmjera, u izvještaju objavljenom 17. februara.

- Komisija je ustanovila da je Demokratska Narodna Republika Koreja počinila velika i sistematska kršenja ljudskih prava a u mnogobrojnim slučajevima ta kršenja predstavljaju zločine protiv čovječnosti - navodi se u izvještaju.

- Ovi zločini proizlaze iz politike utvrđene na najvišem nivou države - naglasio je u ponedjeljak Kirbi i pozvao međunarodnu zajednicu da djeluje i da se obrati Međunarodnom kaznenom sudu.

Stručnjak je naglasio da sjevernokorejski prvi čovjek Kim Jong-Un ima "veliki dio odgovornosti" u zločinima.

avaz.ba

Portal Analitika