Svijet

Putin i Obama ponovo razgovarali o Krimu

17putinobamaok
P
redsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je sinoć u telefonskom razgovoru sa predsjednikom SAD Barakom Obamom da je referendum na Krimu o pripajanju Rusiji održan u potpunosti u skladu sa zakonom, i dodao da je u tom procesu uzet u obzir "dobro poznati presedan Kosova", saopštila je pres služba Kremlja.

Putin i Obama ponovo razgovarali o Krimu
Portal AnalitikaIzvor

Telefonski razgovor dvojice predsjednika koji je, prema Kremlju, inicirala američka strana, obavljen je u jeku tenzija između Rusije i SAD, pošto su rezultati referenduma na Krimu pokazali da su se građani opredijelili za odvajanje od Ukrajine i pripajanje Rusiji.

-Putin je naglasio da je referendum održan potpuno u skladu s odedbama međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih nacija - ističe se u saopštenju moskovskih vlasti. U istom saopštenju se navodi i da je glasanje održano uzevši u obzir "dobro poznati presedan Kosova", javlja agencija Frans Pres.

Dvojica lidera su se složili da "uprkos razlikama u pristupu problemu, treba zajednički da pronađu načine da stabilizuju situaciju u Ukrajini". Putin je Obami također poručio da posmatračka misija OSCE-a treba da pokriva sve regione u Ukrajini, a ne samo Krim.

S druge strane, Obama je zaprijetio eventualnim novim sankcijama Rusiji i naglasio da SAD i njeni saveznici nikad neće priznati rezultate referenduma na Krimu. Obama je Putinu rekao da je glasanjem, po kojem je 95 odsto građana Krima izabralo odvajanje od Ukrajine i pripajanje Rusiji, prekršen ustav Ukrajine.

-Predsjednik Obama je naglasio da referendum na Krimu, kojim je prekršen ukrajinski ustav i koji je održan pod prinudom ruske vojne intervencije, SAD i međunarodna zajednica nikad neće priznati - saopštila je Bijela kuća.

Agencija Frans Pres navodi da će taj referendum predstavljati najradikalniju izmjenu mape Evrope, od kad je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost. Bijela kuća je navela i da je Obama naglasio da diplomatsko rješenje ne može da bude postignuto, dok ruske vojne snage ulaze u ukrajinsku teritoriju i dok se ruska armija okuplja na granici s Ukrajinom, stvarajući tenzije, prenosi Tanjug.

-Rusija treba da podrži momentalno angažovanje međunarodnih posmatrača koji bi "spriječili nasilne akcije bilo kakve grupe", navodi Bijela kuća, dodajući da je šef diplomatije Džon Keri voljan da sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i ukrajinskim liderima, sarađuje u namjeri da pronađe diplomatsko rješenje krize.

Portal Analitika