Svijet

Nestali avion traže stručnjaci iz 25 država

1703potragaavionok
U
potrazi za avionom malezijske aviokompanije „Malaysia Airlines“, koji je nestao 8. marta, učestvuju stručnjaci iz 25 država, dok malezijska policija proučava podatke o članovima posade i putnicima.

Nestali avion traže stručnjaci iz 25 država
Portal AnalitikaIzvor

Vlasti Malezije su zamolile SAD, Kinu i Francusku da daju podatke sa satelita, koji bi mogli registrovati signale nestalog aviona. Prema mišljenju načelnika civilne avijacije Malezije, avion je mogao da šalje signale na satelit i poslije slijetanja.

Malezijska policija proučava podatke o članovima posade, svih 227 putnika i saradnika kopnenih službi.

Potraga za nestalim avion vodi se u dva pravca, i to od granica Kazahstana i Turkmenistana do sjevernog Tajlanda, kao i od Indonezije do južnog dijela Indijskog okeana.

Malezijska policija je pretražila stanove pilota i kopilota nestalog aviona, nakon što su vlasti saopštile da je neko letjelicu vjerovatno namjerno skrenuo sa putanje.

Policija je u kući pilota pronašla simulator letenja, a istraga je proširena i na sve tehničare koji su bili u kontaktu sa avionom.

Bezbjednosne agencije prikupljaju dokaze i vrše ispitivanja pojedinih osoba u SAD zbog sumnje da su otmičari planirali da nestalim malezijskim avionom udare u Petronasove kule u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije, piše londonski list „Daily Telegraph“.

Neimenovani izvori iz bezbjednosnih agencija istakli su da je plan otmičara bio da izvrše teroristički napad sličan onom 11. septembra, kada su srušene kule "bliznakinje" Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Nekadašnji pripadnik terorističke mreže Al Kaide Said Badat je sredinom prošle sedmice rekao njujorškom sudu da su četvorica ili petorica muškaraca iz Malezije namjeravala da otmu avion, tako što bi u pilotsku kabinu upali detonacijom bombe.

Malezijski avion sa 239 putnika i članova posade nestao je sa civilnog radara 8. marta, ubrzo nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking i od tada mu se gubi svaki trag.

(Vijesti.ba/Srna)

Portal Analitika