Ostalo

Ligeti pobjedom u Lencerhajdu do trofeja u veleslalomu

Ligetti
A
merikanac Ted Ligeti osvojio je mali kristalni globus u veleslalomu.

Ligeti pobjedom u Lencerhajdu do trofeja u veleslalomu
Portal AnalitikaIzvor

On je danas u Lencerhajdu, u posljednjem veleslalomu sezone, pobijedio u vremenu dva minuta, 15 sekundi i 63 stotinke.

Ligeti, zvanični olimpijski prvak u toj disciplini i Austrijanac Marsel Hiršer, koji je danas bio četvrti, nakon današnje trke imali su isti broj bodova, ali je trofej pripao Ligetiju zbog više veleslalomskih pobjeda ove sezone.

Hiršeru je četvrto mjesto bilo dovoljno da obezbijedi trijumf u Svjetskom kupu. Ligeti je danas ostvario petu veleslalomsku, ukupno šestu pobjedu ove sezone.

Američki skijaš, koji je danas upisao 23. pobjedu u Svjetskom kupu, ove sezone, osim veleslalomskih trijumfa u Zeldenu, Biver Kriku, Sent Moricu i Kranjskoj Gori, ima i pobjedu u superkombinaciji u Vengenu.

On je za tri stotinke bio brži od Francuza Aleksisa Pinturoa, dok je vodeći nakon prve vožnje, Njemac Feliks Nojrojter, osvojio treće mjesto sa 26 stotinki zaostatka.

Hiršer je bio četvrti, na petom mjestu završio je Italijan Robetto Nani, dok je šesto mjesto pripalo Njemcu Fricu Dofneru.

Ligeti i Hiršer takmičenje u veleslalomu završili su sa po 560 bodova. Pinturo je takmičenje završio kao trećeplasirani sa 458 bodova. U generalnom plasmanu Svjetskog kupa čelnu poziciju preuzeo je Hiršer sa 1121 bodom. Norvežanin Aksel Lund Svindal, koji danas nije nastupio, je drugi sa 1091, dok treće mjesto zauzima Pinturo sa 999 bodova.

Skijaši će sjutra na finalu sezone u Lencerhajdu voziti slalom. (Mina)

Portal Analitika