Svijet

Poljska spremna da uvede sankcije Rusiji

153sikor
P
oljska bi mogla da u ponedjeljak uvede sankciji Rusiji zbog situacije u Ukrajini, najavio je Ministar vanjskih poslova te zemlje Radoslav Sikorski.

Poljska spremna da uvede sankcije Rusiji
Portal AnalitikaIzvor

Sikorski je, u razgovoru za bečki nedeljnik "Profil" kazao da poljske vlasti razmatraju različite opcije.

"Ako se ne preduzme ništa u pravcu deeskalacije i referendum na Krimu u nedjelju bude održan, kao što je najavljeno, onda ćemo u ponedjeljak na Savjetu EU u Briselu predstaviti listu sankcija", objasnio je on.

Sikorski smatra da je konflikt na Krimu izbjegnut i da nema žrtava samo zahvaljujući novim vlastima u Kijevu. Da bi tako ostalo, prema njegovim riječima, potrebno je da rusko rukovodstvo razgovara sa vladom u Kijevu.

On je apostrofirao da EU i Ukrajina trenutno samo razgovaraju o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, naglašivši da slobodna trgovina nije usmjerena ni protiv koga, a to važi i za Rusiju.

Takođe, Ministar vanjskih poslova Poljske je kritikovao bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Šredera, zbog njegovog poslovnog angažmana u ruskom energetskom gigantu Gaspromu.

"Sramno je za jednog bivšeg njemačkog kancelara da bude zaposlen u Gaspromu. Evropska komisija bi trebalo da ubrza svoj rad i stvori jedno konkurentno evropsko tržište gasom. Nakon toga će firme morati da se pridržavaju pravila slobodnog tržišta", naglasio je on.

(rtcg)

Portal Analitika