Svijet

Malezijski premijer: Avion vjerovatno otet

153avion_1
M
alezijski avion na letu MH370 najvjerovatnije je otet, jer se vjeruje da su komunikacioni sistemi namjerno isključeni, kao i da je kretanje letjelice namjerno usmjeravano.

Malezijski premijer: Avion vjerovatno otet
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rekao premijer Malezije, istraga ukazuje na to da je na kretanje uticao neko unutar aviona, pa će istražitelji sada biti fokusirani na putnike i pilote.

Potraga za letjelicom usmjerena je ka dva nova koridora, Kazahstan-Turkmenistan i Indonezija-južna Indija, a otkriveno je i da je posljednji signal sa leta stigao 7 sati kasnije nego što se ranije mislilo.

Misterija o nestanku "boinga 777" kompanije "Malezija erlajnz" ušla je u drugu nedjelju, a nakon što je AP tokom noći objavio izjavu neimenovanog istražitelja da "postoje ubedljivi dokazi da je riječ o otmici", javnosti se prvi put obratio i premijer Malezije Nadžib Razak.

"Istraga sada ulazi u drugu fazu. Novi dokazi, koji se baziraju na satelitskim i radarskim podacima, ukazuju na namjerno djelovanje nekoga u avionu", rekao je Razak.

Ipak, on je odbacio ocjenu da je definitivno utvrđeno da je u pitanju otmica i istakao da se i dalje ispituju sve mogućnosti.

Razak je naveo da je komunikacija namjerno ugašena na prelasku iz malezijskog u vijetnamski vazdušni prostor, kao i da posljednji podaci ukazuju da MH370 jeste krenuo nazad, prije nego što je skrenuo ka zapadu, nakon čega je napustio prostor koji pokriva vojni radar.

"Forenzičari više zemalja i stručnih tijela su obradili podatke prikupljene sa satelita i ustanovljeno je da je MH370 posljednji put uočen u jednom od dva koridora. Prvi, sjeverni prostire se od granice Kazahstana i Turkmenistana do sjevernog Tajlanda, a drugi, južni prostire se od Indonezije do južnog dijela Indijskog okeana. Zbog toga, obustavili smo operacije u Južnom kineskom moru ", rekao je Razak.

On je poručio porodicama nestalih da se nada da će ova saznanja predstavljati novi korak ka pronalasku aviona.

U potrazi za letom MH370 na kome je bilo 239 ljudi, učestvuje 14 zemalja, 43 broda, 58 letjelica i više stotina ljudi.

(rtcg.me)

Portal Analitika