Društvo

U Crnoj Gori 44 stogodišnjaka

153stari
U
Crnoj Gori udio građana starijih od 80 godina u ukupnoj populaciji iz godine u godinu raste. Iz Zavoda za statistiku MONSTAT saopštili su Vikend novinama, pozivajući se na popis iz 2011. godine, da je u našoj državi 14.847 građana starosti od 80 do 99 godina, odnosno 4.847 više nego 2003. godine.

U Crnoj Gori 44 stogodišnjaka
Portal AnalitikaIzvor

"Po podacima Popisa, 2011. godine u Crnoj Gori bila su 44 građana starosti 100 i više godina i to 13 muškaraca i 31 žena. Prema podacima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori 2003. godine živjelo je 10.000 građana starosti 80 i više godina (3.626 muškaraca i 6.374 žena", Saopšteno je Vikend novinama iz MONSTAT-a.

Sociolog Srđan Vukadinović smatra da porast broja starijih građana od 80 godina u populaciji u odnosu na 2003. godinu pokazuje tendenciju starenja crnogorskog društva, te da postajemo sve starija nacija.

"Ova tendencija će se nastaviti. Iz godine u godinu imaćemo sve više starijih u ukupnom broju stanovništva. Recimo u posljednjih 20 godina Crna Gora je izgubila 6.000 građana, a to su pokazali rezultati posljednjeg popisa. Najave američkog Demografskog centra govore da će Crna Gora 2050. godine imati 10 odsto manje građana, odnosno izgubiće faktički cijeli jedan grad", izjavio je Vukadinović.

Komentarišući podatke MONSTAT-a, sociolog Andrija Đukanović uvjeren je da državna statistika ukazuju na starenje stanovništva. On kaže da je to posljedica pada nataliteta koji se u Crnoj Gori bilježi iz godine u godinu.

"Tendencija starenja će se nastaviti ukoliko se stopa nataliteta ne popravi. A ona se neće popraviti dok se opšte stanje u društvu ne izmijeni u ekonomskom i drugim oblastima. Ovakvo stanje ima i ekonomske posljedice jer je sve više izdržavanih stanovnika koji nijesu radno aktivni.

Uzrok starenja je i novi način života, odnosno norme ponašanja koje porodicu stavljaju u drugi plan. Sve manje se mladi odlučuju na brak i porodicu, a manje je i djece. Mislim da je generalno trend u svijetu pada nataliteta i starenja stanovništva", ocijenio je za Vikend novine Đukanović.

Prosječna starost stanovništva Crne Gore je 37 godina. Žene u prosjeku imaju 38, a muškarci 36 godina. U gradskim naseljima prosječna starost stanovnika je 37, a u ostalim 38 godina.

"Stanovništvo Plužina je u prosjeku najstarije sa 44, a Rožaja najmlađe sa 32 godine. Punoljetno stanovništvo čini 76,5 odsto ukupnog broja građana. Djeca starosti do pet godina, koja predstavljaju predškolski uzrast, čine 7,4 odsto od ukupnog broja stanovništva. Osnovnoškolskog uzrasta djece od šest do 15 godina ima 13,2 odsto, dok je srednjoškolaca od 15 do 19 godina 7,1 odsto u ukupnom stanovništvu", podaci su MONSTAT-a.

Izvor: Dnevne novine

 

Portal Analitika