Politika

BS: Manjinske stranke otvorene za dogovor oko izbornog zakona

bss
B
ošnjačka stranka saopštila je, nakon, današnjeg sastanka sa predstavnicima Force, Albanske alternative i HGI, da su manjinske partije otvorene za dogovaranje i kompromise oko afirmativne akcije na lokalnom nivou i da neće usporavati proces usvajanja izbornog zakona.

BS: Manjinske stranke otvorene za dogovor oko izbornog zakona
Portal AnalitikaIzvor

- Manjinske partije su otvorene za dogovaranje i kompromise, one  neće usporavati proces usvajanja izbornog zakona, ali ,takođe, ne žele biti taoci predizbornih kalkulacija ostalih političkih subjekata, koji podršku ili odbijanje naših zahtjeva gledaju u kontekstu izbora u Podgorici. Pozivamo političke subjekte da prije definisanja rokova za primjenu afirmativne akcije na lokalnom nivou sagledaju mogućnost unaprijedjenja afirmativne akcije na državnom nivou, u skladu sa predloženim amandmanima albanskih partija, kao i ostvarivanje učešća u opštinskim izbornim komisijama predstavnika izbornih lista  manjinskih naroda – navodi se u saopštenju BS dostavljenom Portalu Analitika.

Partije manjinskih naroda, kao su podsjetili, imaju jasne zahtjeve, utemeljene u Ustavu i tiču se ostvarivanja  afirmativne akcije u izbornom procesu  na državnom i posebno lokalnim nivoima.

- Amandmani na izborni zakon koji su predložile partije manjinskih naroda nijesu zasnovane na kratkoročnim političkim interesima, već su  u cilju ostvarivanja  dugoročnih programskih ciljeva  i  političkih zahtjeva. Predloženi model afirmativne akcije na lokalnom nivou proističe iz člana 79. Ustava Crne Gore – navodi se u saopštenju.

 

Portal Analitika