Društvo

Bašović puštio na slobodu Rađenovića, Tičića i Jelicu Petričević

1303okrivljeni
S
udija za istragu Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović donio je večeras rješenje kojim se troje osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja – predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović, savjetnik premijera za investicije i strana ulaganja Aleksandar Tičić i bivša direktorka Prve banke Jelica Petričević puštaju na slobodu.

Bašović puštio na slobodu Rađenovića, Tičića i Jelicu Petričević
Portal AnalitikaIzvor

Zahtjev specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović sudija Bašović je odbacio kao neosnovan, a odluku da osumnjičene pušti na slobodu donio je nakon tri i po sata vijećanja, pošto je večeras saslušao troje okrivljenih.

Po izlasku iz zgrade suda Rađenović i Tičić nijesu željeli da daju bilo kakav komentar, dok su njihovi advokati Vladan Bojić i Dragoljub Đukanović kazali da su očekivali ovakvu odluku suda jer je ona bila jedina utemeljena u zakonu.

Specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović oglasila se danas popodne saopštenjem u kojem je navela da je Odjeljenje sa suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina odlučilo da pokrene krivični postupak protiv Lazara Rađenovića i Aleksandra Tičića zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i protiv Vida Rađenovića i Jelice Petričević zbog zloupotrebe službenog položaja putem pomaganja.

- Odluka je uslijedila nakon ocjene da podaci i dokazi, koje je specijalni istražni tim odjeljenja, zajedno sa Upravom policije, prikupio u izviđanju predstavljaju valjanu osnovu za sumnju da su tokom 2007. u Budvi i Podgorici Lazar Rađenović, tadašnji potpredsjednik Opštine Budva i član Komisije za sprovođenje javnog nadmetanja i Aleksandar Tičić, tadašnji menadžer Opštine i predsjednik Komisije, uz  pomoć Jelice Petričević, tadašnjeg zamjenika generalnog direktora Prve banke i Vida Rađenovića, izvršnog direktora SP „Luna“ DOO Budva, omogućili da u postupku javne prodaje opštinsko zemljište u mjestu Košljun, površine preko 27.000 kvadrata, kupi privatno preduzeće SP „Luna“ DOO Budva i onda tom preduzeću, radi plaćanja kupljenog zemljišta, obezbjedi novac iz kredita banke. Vraćanje kredita SP „Luna“ garantuje novčanim depozitom Opštine Budva u iznosu od preko 1,4 milion eura. Osnovano se sumnja da su novac od dalje prodaje predmetnog zemljišta prisvojili Lazar Rađenović, Vido Rađenović i druga lica u ukupnom iznosu od  preko 500.000 eura - navedeno je u saopštenju.

Tužilaštvo je zatražilo da sud odredi pritvor Lazaru Rađenoviću, Aleksandru Tičiću i Jelici Petričević, ali ne i Vidu Rađenoviću. Prema nezvaničnim informacijama, tužilaštvo je upravo na osnovu svjedočenja Vida Rađenovića iniciralo ovaj postupak, tako da će on najvjerovatnije u ovom predmetu, na zahtjev tužioca, dobiti specijalni tretman.

Tužiteljka Ivanović zahtjev za pritvor je obrazložila time da bi troje osumnjičenih boravkom na slobodi ometali istragu uticajem na saučesnike i svjedoke koje tužilac planira da sasluša, kao i činjenicom da im se na teret stavlja krivično djelo za koje je propisana zatvorska kazna do deset godina. On je obrazložila da se radi o krivičnom djelu koje je posebno teško zbog načina izvršenja i posljedica, da je to koruptivno krivično djelo koje su, kako je navela, počinila službena lica koja su visoko pozicionirana u strukturi vlasti. Ivanović smatra i da bi boravak troje osumnjičenih na slobodi izazvao uznemirenje javnosti.

Šef Vladinog Biroa za odnose sa javnošću Srđan Kusovac saopštio je danas da će Vlada naknadno razmotriti Tičićev dalji angažman u kabinetu predsjednika Vlade.

- Tek smo upoznati sa pretpostavkom tužioca da je u postupanju Aleksandra Tičića tokom obavljanja njegove prethodne dužnosti u opštini Budva bilo nezakonitosti. Sačekaćemo efekte njegovog izjašnjenja u vezi sa tim, kao i mišljenje nadležne sudske instance, a nakon toga donijeti zaključak o pravno-političkim posljedicama po njegov dalji angažman u kabinetu predsjednika Vlade - kazao je Kusovac za radio Antena M.

Lazar Rađenović, Aleksandar Tičić i Jelica Petričević kategorično su negirali navode prijave koja ih tereti za teško krivično djelo. Rađenović je objasnio da nije rođak sa svojim prezimenjakom i da mu nije pomogao da dođe do opštinske zemlje na brdu Košljun i omogućio mu garancije Opštine Budva za kredit kod Prve banke, kojim je platio tu zemlju. Kazao je i da Rađenovića nije povezao sa arapskim kupcem koji je od njega kupio zemlju po mnogo većoj cijeni od one koju je on dobio na aukciji. Rekao je i da nije uzeo centa od te trgovine, ni za sebe niti za nekog drugog, odnosno da se nije „ugradio“.

On i Jelica Petričević potvrdili su na saslušanju da su bili u stalnom kontaktu 2007. godine, koja je bila godina investicionog buma, jer je Opština Budva novčane transakcije i kreditne aranžmane obavljala uglavom preko Prve banke. Kreditni aranžman za preduzeće SP „Luna“ bio je samo jedan od mnogih za koje je tada garantovala Opština.

Tičić je, takođe, bio kategoričan da nema veze sa navodnom prodajom opštinske zemlje Vidu Rađenoviću pod povoljnim uslovima. Kazao je da je Rađenović zemlju dobio na javnoj aukciji zbog čega nije bilo mjesta za bilo kakva namještanja, ni tada a ni kasnije. On je predložio i da bude ispitan na poligrafu.

Prvi čovjek Opštine Budva Lazar Rađenović uhapšen je u utorak popodne, kada je privedena i Petričević. Aleksandar Tičić uhapšen je sinoć na podgoričkom aerodromu, nakon što je stigao sa službenog puta. Policija je pretresla njihove kuće i stanove i zaplijenila obimnu dokumentaciju, a kabinet Rađenovića u Budvi je zapečaćen, nakon što su i iz njega odnijeli dokumenta.

Portal Analitika