Abiznis

Žugić: Prihodi budžeta veći 10 miliona od plana

1203zugic
M
inistar finansija Radoje Žugić kazao je danas da je to resorno Ministarstvo u cilju suzbijanja aktivnosti sive ekonomije za dva i po mjeseca ove godine naplatilo 10 miliona eura prihoda iznad plana, što je značajno više u odnosu na uporedni period prošle godine.

Žugić: Prihodi budžeta veći 10 miliona od plana
Portal AnalitikaIzvor

-Aproksimativno taj nivo rasta iznosi oko 25 miliona eura, a još značajnjii je u odnosu na 2012. godinu. Očigledno je da aktivnosti koje Vlada sprovodi daju efekte u poboljšanju samog ambijenta poslovanja, koji se iskazuje u većim stopama privrednog rasta.- naglasio je Žugić.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije za 2014. godinu. Glavni cilj ovoga plana je eliminisanje nelegalne konkurencije koja slabi konkurentnost preduzeća i ima negativne reperkusije na održivost javnih finansija. Žugić je istakao da jačanjem poreske discipline Ministarstvo finansija želi da motiviše i građane i korisnike budžeta na odgovorno ponašanje kroz jačanje svijesti o svim negativnim aspektima koje ima siva ekonomija na konkurenciju, ali i održivost javnih finansija. Ove godine, kao i prethodne rad na suzbijanju sive ekonomije temeljiće se na četiri principa:

- nulta stopa tolerancije
- neselektivnost u primjeni propisa
- puna transparentnost
- rigoroznije kažnjavanje svih povratnika u poreske i carinske prekršaje

Žugić je nagalasio da je ovogodišnji akcioni plan grupisan u četiri oblasti i to:
-zakonodavne aktivnosti, čiji je cilj jačanje normativno-regulatornog okvira
-operativne aktivnosti, čiji je cilj veći stepen efikasnosti i odgovornosti
- informatičko i kadrovsko jačanje institucija
- saradnja i edukacija svih subjekata koji su nadležni za eksterne kontrole

Ministar finansija je kazao da će radni timovi( Podkomisije) nastaviti sa radom, s tim što je u 2014 formiran novi tim koji će koordinirati svim aktivnostima za suzbijanje sive ekonomije u okviru akciznih proizvoda. – Ove godine smo još snažnije iskoračili u stepenu i obimu naplate, izuzev akciznih proizvoda koji su zabilježili pad od 3,5 procenata u odnosu na plan.-



Žugić

je dodao da je još jedna novina u akcionom planu i to što će Vlada imati obavezu da najmanje dva puta godišnje izvjesti po ovom osnovu.

Portal Analitika