Društvo

Osamdeset vinarija na salonu "Monte vino Podgorica 2014" (VIDEO)

1303vinopoc
Č
etvrti Internacionalni salon vina „Monte vino Podgorica 2014“ biće održan 14. i 15. marta u hotelu City, a organizatori su Nacionalno udruženje somelijera i Kuća vina, dok su pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Glavni grad. Kako je kazala Danijela Radeč, predsjednica NUSCG, ove godine će se predstaviti preko osamdeset vinarija iz Crne Gore i regiona, a preko distributera biće predstavljena i vina iz najpoznatijih vinskih regija svijeta.

Osamdeset vinarija na salonu "Monte vino Podgorica 2014" (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednica Udruženja somelijera je na današnjoj konferenciji za medije naglasila da će Salon imati i razne propratne programa, a prvi put pojaviće se svojim proizvodima restorani, koji će svakih dva sata predstavljati hranu iz restorana Leonardo, Per sempre, Forest, kao i hotela Podgorica.

Potrpredsjednik udruženja somelijera Rade Rajković je najavio da će na Salonu svoja vina predstaviti i najveći crnogorski proizođači vina, kompanija „Plantaže“, kao i manji proizvođači. Rajković je kazao da je Salon vina svake godine sve bolji i da poprima sve veći značaj, a potvrda za to, kako je kazao, je nagrada Turističke organizacije Podgorice koju su dobili prošle godine.

1303salon

Prema riječima Blagote Radulovića, pomoćnika ministra poljoprivrede, Salon ima za cilj podizanje vinske kulture u Crnoj Gori, te promociju naših vina.

"Vino je značajno ne samo za crnogorsku poljoprivredu, nego i za cjelokupnu ekonomiju, jer je to izvozni proizvod broj jedan", kazao je Radulović. On je podsjetio da Ministarstvo svake godine podržava ovu manifestaciju, a na Salonu će biti organizovan i okrugli sto posvećen vinu i vinogradarstvu.

Pomoćnik ministra je kazao da je Ministarstvo krenulo sa novim oblikom podrške sektoru vinogradarstva i kroz javni poziv podržalo podizanje novih zasada, što je za rezultat imalo 20 hektara novih vinograda.

Govoreći o Salonu vina, potpredsjednik NUSCG Rade Rajković je kazao da će se među osamdeset vinarija predstaviti najpoznatiji crnogorski proizođači, vinarije iz regiona, kao i najbolja vina iz svijeta.

„Očekujem da će na Salonu u hotelu Sity biti nekoliko stotina vinskih etiketa. Mislim da je Salon vina svake godine sve bolji i on je prilika da crnogorski proizvođači predstave svoja vina", kazao je Rajković za Portal Analitika.

"Crna Gora je 2007. godine usvojila zakon o vinu i te godine imali smo samo jednog privatnog registrovanog vinara. Od tada do danas imamo 45 različitih vinarija, a kroz nacionalno Udruženje vinara i vinogradara se registrovalo preko 300 proizvožača grožđa, kazao je Rajković, naglašavajući da će na Sajmu desetak crnogorskih proizvođača predstaviti svoja vina.

1303logo2

 

 

 

 

Portal Analitika