Politika

Đukanović sa princom Albertom II: Impuls snaženju odnosa

okmilomon
P
redsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, tokom prvog dana posjete Kneževini Monako, razgovarao je sa princom Albertom II.

Đukanović sa princom Albertom II: Impuls snaženju odnosa
Portal AnalitikaIzvor

Tokom susreta, obostrano je izraženo zadovoljstvo kontinuitetom političkog dijaloga na najvišem nivou, koji predstavlja dodatan impuls snaženju sveukupnih odnosa dvije zemlje, sa posebnim akcentom na privrednu saradnju. S tim u vezi, ocijenjeno da će Investiciona konferenecija posvećena Crnoj Gori biti odlična prilika za promociju naše zemlje kao atraktivne turističke i investicione destinacije, ali i šansa za produbljivanje veza sa Monakom, kroz privlačenje novih poslovnih partnera, saopšteno je iz Vlade.

Sagovornici su pozdravili dosadašnju saradnju u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine i ukazali na značaj pune implementacije Memoranduma o saradnji, potpisanog u junu 2013, kojim su definisane zajedničke aktivnosti u cilju zaštite Skadarskog jezera i Bokokotorskog zaliva.

U razgovorima su razmotrene i inicijative za dodatno jačanje saradnje u okviru multilateralnih foruma i organizacija, u prvom redu Unije za Mediteran.

U sklopu dvodnevne radne posjete Kneževini Monako, upriličen je susret i radni ručak predsjednika Vlade Crne Gore Mila Djukanovića sa predsjednikom Asocijacije počasnih konzula Monaka Mustafom El Solom i grupom renominarinih investitora i predstavnka Asocijacije za privlačenje stranih investicija, kao institucije koja funkcioniše pri Vladi Monaka.

Premijer Đukanović je upoznao sagovornike sa aktuelnim i planiranim investicionim projektima u domenu turizma i ukazao na crnogorske potencijale u oblasti energetike i infrastrukturnih projekata. Na toj liniji, prenio je spremnost i otvorenost crnogorske strane za dodatno snaženje veza i produbljivanje ekonomske saradnje sa Monakom, uz ocjenu da dobru osnovu za identifikaciju potencijalnih zajedničkih projekata predstavlja Sporazum između dvije privredne komore.

Predstavnici biznis zajednice Monaka izrazili su zadovoljstvo susretom i prenijeli interes za turističke i privredne potencijale Crne Gore. U kontekstu jačanja saradnje, naglasili su spremnost za konkretizaciju projekata u oblasti finansija, turizma, zaštite životne sredine, kulture, obrazovanja i zdravstva.

 

 

Portal Analitika